Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1015525

Utjecaj pH i temperature na sadržaj domoične kiseline u dagnjama Mytilus galloprovincialis


Andrijana, Dujić
Utjecaj pH i temperature na sadržaj domoične kiseline u dagnjama Mytilus galloprovincialis, 2018., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split


CROSBI ID: 1015525 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj pH i temperature na sadržaj domoične kiseline u dagnjama Mytilus galloprovincialis
(Influence of Oh and temperature on the Domoic aicid content in mussels Mytilus galloprovincialis)

Autori
Andrijana, Dujić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora

Mjesto
Split

Datum
27.09

Godina
2018

Stranica
44

Mentor
Ujević, Ivana

Ključne riječi
domoična kiselina, ASP, LC-MS/MS, pH, temperatura
(domoic acid, ASP, LC-MS/MS, pH, temperature)

Sažetak
Domoična kiselina (DK) je neurotoksin koji je polaran i topljiv u vodi, a uzročnik je amnezijskog trovanja školjkašima (engl. Amnesic Shellfish Poisoning - ASP). Kod ljudi se trovanje domoičnom kiselinom očituje gastrointestinalnim i neurološkim simptomima. U ovom radu koristila se metoda tekućinske kromatografije i masene spektrometrije (LC-MS/MS) za kvantitativno i kvalitativno određivanje domoične kiseline u mekom tkivu dagnje Mytilus galloprovincialis. Istraživan je utjecaj pH i temperature na stabilnost domoične kiseline u metanolskim ekstraktima. Otopina metanola se koristila za ekstrakciju domoične kiseline iz tkiva organizma. Rezultati pokazuju da temperatura ne utječe značajno na stabilnost domoične kiseline, dok pH vrijednost utječe pri niskim vrijednostima

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Interdisciplinarne prirodne znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split,
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora

Profili:

Avatar Url Ivana Ujević (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.svkst.unist.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Andrijana, Dujić
Utjecaj pH i temperature na sadržaj domoične kiseline u dagnjama Mytilus galloprovincialis, 2018., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
Andrijana, D. (2018) 'Utjecaj pH i temperature na sadržaj domoične kiseline u dagnjama Mytilus galloprovincialis', diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Andrijana, Duji\'{c}}, year = {2018}, pages = {44}, keywords = {domoi\v{c}na kiselina, ASP, LC-MS/MS, pH, temperatura}, title = {Utjecaj pH i temperature na sadr\v{z}aj domoi\v{c}ne kiseline u dagnjama Mytilus galloprovincialis}, keyword = {domoi\v{c}na kiselina, ASP, LC-MS/MS, pH, temperatura}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Andrijana, Duji\'{c}}, year = {2018}, pages = {44}, keywords = {domoic acid, ASP, LC-MS/MS, pH, temperature}, title = {Influence of Oh and temperature on the Domoic aicid content in mussels Mytilus galloprovincialis}, keyword = {domoic acid, ASP, LC-MS/MS, pH, temperature}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font