Pregled bibliografske jedinice broj: 1015525
Utjecaj pH i temperature na sadržaj domoične kiseline u dagnjama Mytilus galloprovincialis
Utjecaj pH i temperature na sadržaj domoične kiseline u dagnjama Mytilus galloprovincialis, 2018., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
CROSBI ID: 1015525 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj pH i temperature na sadržaj domoične kiseline u dagnjama Mytilus galloprovincialis
(Influence of Oh and temperature on the Domoic aicid content in mussels Mytilus galloprovincialis)
Autori
Andrijana, Dujić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora
Mjesto
Split
Datum
27.09
Godina
2018
Stranica
44
Mentor
Ujević, Ivana
Ključne riječi
domoična kiselina, ASP, LC-MS/MS, pH, temperatura
(domoic acid, ASP, LC-MS/MS, pH, temperature)
Sažetak
Domoična kiselina (DK) je neurotoksin koji je polaran i topljiv u vodi, a uzročnik je amnezijskog trovanja školjkašima (engl. Amnesic Shellfish Poisoning - ASP). Kod ljudi se trovanje domoičnom kiselinom očituje gastrointestinalnim i neurološkim simptomima. U ovom radu koristila se metoda tekućinske kromatografije i masene spektrometrije (LC-MS/MS) za kvantitativno i kvalitativno određivanje domoične kiseline u mekom tkivu dagnje Mytilus galloprovincialis. Istraživan je utjecaj pH i temperature na stabilnost domoične kiseline u metanolskim ekstraktima. Otopina metanola se koristila za ekstrakciju domoične kiseline iz tkiva organizma. Rezultati pokazuju da temperatura ne utječe značajno na stabilnost domoične kiseline, dok pH vrijednost utječe pri niskim vrijednostima
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Interdisciplinarne prirodne znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za oceanografiju i ribarstvo, Split,
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora
Profili:
Ivana Ujević
(mentor)