Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 101547

Dobivanje enzima alkohol dehidrogenaze iz različitih mikroorganizama


Matejčić, Jasna
Dobivanje enzima alkohol dehidrogenaze iz različitih mikroorganizama, 2001., diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 101547 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dobivanje enzima alkohol dehidrogenaze iz različitih mikroorganizama
(Production of enzyme alcohol dehidrogenase from different microorganisms)

Autori
Matejčić, Jasna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2001

Stranica
56

Mentor
Briški, Felicita

Neposredni voditelj
Briški, Felicita

Ključne riječi
Enzim alkohol dehidrogenaza; Otopljeni kisik; Supstrat; Broj okretaja magnetskog mješala; Kvasac
(Enzyme alcohol dehidrogenase; Dissolved oxygen; Substrate; Rotation rate; Yeast)

Sažetak
Nastanak enzima alkohol dehidrogenaze(ADH) je u izravnoj vezi s koncentracijom otopljenog kisika, vrstom i koncentracijom supstrata u hranjivoj podlozi. Pri malim koncentracijama otopljenog kisika nastaje enzim ADH. Ovisno o vrsti supstrata može se proces usmjeriti na proizvodnju enzima ADH ili na proizvodnju biomase. Pri tom koncentracija supstrata ne smije biti velika jer može doći do inhibicije rasta supstratom.Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj različitih supstrata u hranjivoj podlozi i različitog broja okretaja magnetskog mješala na rast različitih vrsta kvasaca i dobivanje enzima alkohol dehidrogenaze (ADH). Proveden je uzgoj pet vrsta kvasaca u šaržnom bioreaktoru uz tri različita supstrata u hranjivoj podlozi i pri tri brzine okretaja magnetskog mješala. Djelatni kvasci bili su: Saccharomyces cerevisiae 52, Saccharomyces 55, Saccharomyces sp., Shizosaccharomyces sp.175 i Candida sp., kao supstrati korišteni su: glukoza, saharoza i maltoza, pri broju okretaja magnetskog mješala 0, 200 i 400 omin-1. Uz navedene supstrate i okretaje magnetskog mješala je uspješno uzgojen samo kvasac S. cerevisiae 52 pa se on koristio i u daljnjim ispitivanjima. Dobivene vrijednosti pokazuju da je glukoza najbolji izbor supstrata ukoliko želimo veću proizvodnju enzima ADH, dok maltoza pospješuje proizvodnju biomase. Za proizvodnju enzima ADH, kao i za proizvodnju biomase najbolji rezultati se dobiju za najveći broj okretaja magnetnog mješala. Rast biomase je u izravnoj vezi s potrošnjom otopljenog kisika. Kako tijekom pokusa vrijednost kisika u podlozi pada s 6, 5 mgdm-3 (pri 25°C) na 1, 5 mgdm-3 uočava se log faza kvasca. To se očituje u svim provedenim pokusima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Projekti:
125022

Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Felicita Briški (mentor)

Avatar Url Jasna Gobić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matejčić, Jasna
Dobivanje enzima alkohol dehidrogenaze iz različitih mikroorganizama, 2001., diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Matejčić, J. (2001) 'Dobivanje enzima alkohol dehidrogenaze iz različitih mikroorganizama', diplomski rad, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Matej\v{c}i\'{c}, Jasna}, year = {2001}, pages = {56}, keywords = {Enzim alkohol dehidrogenaza, Otopljeni kisik, Supstrat, Broj okretaja magnetskog mje\v{s}ala, Kvasac}, title = {Dobivanje enzima alkohol dehidrogenaze iz razli\v{c}itih mikroorganizama}, keyword = {Enzim alkohol dehidrogenaza, Otopljeni kisik, Supstrat, Broj okretaja magnetskog mje\v{s}ala, Kvasac}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Matej\v{c}i\'{c}, Jasna}, year = {2001}, pages = {56}, keywords = {Enzyme alcohol dehidrogenase, Dissolved oxygen, Substrate, Rotation rate, Yeast}, title = {Production of enzyme alcohol dehidrogenase from different microorganisms}, keyword = {Enzyme alcohol dehidrogenase, Dissolved oxygen, Substrate, Rotation rate, Yeast}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font