Pregled bibliografske jedinice broj: 1014931
Utjecaj prešanja i mikrovalnog zagrijavanja na proizvodnju i održivost ulja konoplje sorte Finola
Utjecaj prešanja i mikrovalnog zagrijavanja na proizvodnju i održivost ulja konoplje sorte Finola // Glasnik zaštite bilja, 42 (2019), 4; 56-67 doi:10.31727/gzb.42.4.8 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1014931 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj prešanja i mikrovalnog zagrijavanja na proizvodnju i održivost ulja konoplje sorte Finola
(The influence of pressing and microwave heating on the production and shelf life of hemp oil variety Finola)
Autori
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Kelnerić, Lana ; Berović, Nina
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 42
(2019), 4;
56-67
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
sjemenke konoplje ; hladno prešanje ; mikrovalno zagrijavanje ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi ; sinergisti
(hemp seeds ; cold pressing ; microwave heating ; oxidation stability ; antioxidants ; synergists)
Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj procesnih parametara hladnog prešanja sjemenki konoplje na iskorištenje ulja. Ispitivani su parametri frekvencija elektromotora, veličina otvora glave preše za izlaz pogače i temperatura grijača glave preše. Također je istraživan utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost ulja konoplje, sa i bez dodatka antioksidansa i sinergista. Od prirodnih antioksidansa korišteni su ekstrakt ružmarina, ekstrakt kadulje, sintetski antioksidans BHA te sinergist limunska kiselina. Uzorci ulja zagrijavani su u mikrovalnoj pećnici kod konstante snage u različitom vremenskom periodu. Također su uzorci zagrijavani kod različite snage uređaja i konstantnom vremenskom periodu. Rezultat testa ubrzane oksidacije ulja konoplje izražen je peroksidnim brojem. Porastom frekvencije elektromotora i veličine otvora glave preše za izlaz pogače dolazi do smanjenja količine proizvedenog ulja konoplje. Porastom temperature glave preše povećava se proizvodnja sirovog ulja i hladno prešanog ulja. Mikrovalnim zagrijavanjem uzoraka ulja u vremenu 10-50 minuta dolazi do porasta temperature i peroksidnog broja, dolazi do porasta oksidacijskog kvarenja ulja. Najveća stabilnost ulja konoplje postignuta je kombinacijom ekstrakta ružmarina i sinergista limunske kiseline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Veleučilište u Požegi
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts