Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1014931

Utjecaj prešanja i mikrovalnog zagrijavanja na proizvodnju i održivost ulja konoplje sorte Finola


Moslavac, Tihomir; Jokić, Stela; Šubarić, Drago; Kelnerić, Lana; Berović, Nina
Utjecaj prešanja i mikrovalnog zagrijavanja na proizvodnju i održivost ulja konoplje sorte Finola // Glasnik zaštite bilja, 42 (2019), 4; 56-67 doi:10.31727/gzb.42.4.8 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1014931 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj prešanja i mikrovalnog zagrijavanja na proizvodnju i održivost ulja konoplje sorte Finola
(The influence of pressing and microwave heating on the production and shelf life of hemp oil variety Finola)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Kelnerić, Lana ; Berović, Nina

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 42 (2019), 4; 56-67

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
sjemenke konoplje ; hladno prešanje ; mikrovalno zagrijavanje ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi ; sinergisti
(hemp seeds ; cold pressing ; microwave heating ; oxidation stability ; antioxidants ; synergists)

Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj procesnih parametara hladnog prešanja sjemenki konoplje na iskorištenje ulja. Ispitivani su parametri frekvencija elektromotora, veličina otvora glave preše za izlaz pogače i temperatura grijača glave preše. Također je istraživan utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost ulja konoplje, sa i bez dodatka antioksidansa i sinergista. Od prirodnih antioksidansa korišteni su ekstrakt ružmarina, ekstrakt kadulje, sintetski antioksidans BHA te sinergist limunska kiselina. Uzorci ulja zagrijavani su u mikrovalnoj pećnici kod konstante snage u različitom vremenskom periodu. Također su uzorci zagrijavani kod različite snage uređaja i konstantnom vremenskom periodu. Rezultat testa ubrzane oksidacije ulja konoplje izražen je peroksidnim brojem. Porastom frekvencije elektromotora i veličine otvora glave preše za izlaz pogače dolazi do smanjenja količine proizvedenog ulja konoplje. Porastom temperature glave preše povećava se proizvodnja sirovog ulja i hladno prešanog ulja. Mikrovalnim zagrijavanjem uzoraka ulja u vremenu 10-50 minuta dolazi do porasta temperature i peroksidnog broja, dolazi do porasta oksidacijskog kvarenja ulja. Najveća stabilnost ulja konoplje postignuta je kombinacijom ekstrakta ružmarina i sinergista limunske kiseline.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Veleučilište u Požegi

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (autor)

Avatar Url Stela Jokić (autor)

Avatar Url Tihomir Moslavac (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Jokić, Stela; Šubarić, Drago; Kelnerić, Lana; Berović, Nina
Utjecaj prešanja i mikrovalnog zagrijavanja na proizvodnju i održivost ulja konoplje sorte Finola // Glasnik zaštite bilja, 42 (2019), 4; 56-67 doi:10.31727/gzb.42.4.8 (recenziran, članak, znanstveni)
Moslavac, T., Jokić, S., Šubarić, D., Kelnerić, L. & Berović, N. (2019) Utjecaj prešanja i mikrovalnog zagrijavanja na proizvodnju i održivost ulja konoplje sorte Finola. Glasnik zaštite bilja, 42 (4), 56-67 doi:10.31727/gzb.42.4.8.
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Joki\'{c}, Stela and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Kelneri\'{c}, Lana and Berovi\'{c}, Nina}, year = {2019}, pages = {56-67}, DOI = {10.31727/gzb.42.4.8}, keywords = {sjemenke konoplje, hladno pre\v{s}anje, mikrovalno zagrijavanje, oksidacijska stabilnost, antioksidansi, sinergisti}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.42.4.8}, volume = {42}, number = {4}, issn = {0350-9664}, title = {Utjecaj pre\v{s}anja i mikrovalnog zagrijavanja na proizvodnju i odr\v{z}ivost ulja konoplje sorte Finola}, keyword = {sjemenke konoplje, hladno pre\v{s}anje, mikrovalno zagrijavanje, oksidacijska stabilnost, antioksidansi, sinergisti} }
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Joki\'{c}, Stela and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Kelneri\'{c}, Lana and Berovi\'{c}, Nina}, year = {2019}, pages = {56-67}, DOI = {10.31727/gzb.42.4.8}, keywords = {hemp seeds, cold pressing, microwave heating, oxidation stability, antioxidants, synergists}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.42.4.8}, volume = {42}, number = {4}, issn = {0350-9664}, title = {The influence of pressing and microwave heating on the production and shelf life of hemp oil variety Finola}, keyword = {hemp seeds, cold pressing, microwave heating, oxidation stability, antioxidants, synergists} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font