Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1014057

Izolacija bioaktivnih spojeva iz nusproizvoda borovnice primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku


Kobeščak; Mateja
Izolacija bioaktivnih spojeva iz nusproizvoda borovnice primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1014057 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija bioaktivnih spojeva iz nusproizvoda borovnice primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku
(Accelerated solvent extraction (ASE) of bioactive compounds from blueberry pomace)

Autori
Kobeščak ; Mateja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.07

Godina
2019

Stranica
45

Mentor
Bursać Kovačević, Danijela

Ključne riječi
borovnica ; nusproizvod ; ASE ekstrakcija ; flavonoidi ; hidroksicimetne kiseline
(blueberry ; pomace ; ASE extraction ; flavonoids ; hydroxycinnamic acids)

Sažetak
Tijekom prerade borovnice u sok, nusproizvod (otpad) koji zaostane predstavlja vrijedan alternativni izvor različitih bioaktivnih spojeva. U novije se vrijeme istražuju ekološki prihvatljive metode ekstrakcije ovih spojeva iz različitih nusproizvoda kako bi se prerada i proizvodnja približile održivom konceptu. Stoga je cilj ovog rada bio ispitati mogućnost primjene ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku (ASE ekstrakcija) uz vodu kao otapalo u vrednovanju nusproizvoda borovnice Vaccinium myrtillus L. zaostalog nakon proizvodnje soka. ASE ekstrakcija je provedena variranjem statičkog vremena ekstrakcije (5, 10, 15 min), temperature (40 °C, 80 °C, 120 °C) te broja ciklusa (1, 2, 3). U dobivenim ekstraktima provedena je HPLC-DAD analiza s ciljem određivanja sastavnica fenolnih spojeva. Ukupno su identificirane i kvantificirane tri strukture flavonoida (katehin, kvercetin-3-rutinozid i kvercetin-3-galaktozid) te četiri strukture hidroksicimetnih kiselina (klorogenska, kafeinska, p-kumarinska i ferulinska). Dobiveni rezultati pokazuju da su derivati kvercetina dominantni polifenolni spojevi nusproizvoda borovnice (62 %). Multivarijantnom statističkom analizom utvrđeni su optimalni parametri provedbe ASE ekstrakcije s ciljem najvećeg prinosa fenolnih spojeva kako slijedi: za ukupne fenole i hidroksicimetne kiseline - temperatura 40 °C, statičko vrijeme 5 min kroz jedan ciklus, za flavonoide također statičko vrijeme 5 min kroz jedan ciklus, ali uz temperaturu 59, 74 °C (p≤0, 05).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kobeščak; Mateja
Izolacija bioaktivnih spojeva iz nusproizvoda borovnice primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kobeščak & Mateja (2019) 'Izolacija bioaktivnih spojeva iz nusproizvoda borovnice primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2019}, pages = {45}, keywords = {borovnica, nusproizvod, ASE ekstrakcija, flavonoidi, hidroksicimetne kiseline}, title = {Izolacija bioaktivnih spojeva iz nusproizvoda borovnice primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povi\v{s}enom tlaku}, keyword = {borovnica, nusproizvod, ASE ekstrakcija, flavonoidi, hidroksicimetne kiseline}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2019}, pages = {45}, keywords = {blueberry, pomace, ASE extraction, flavonoids, hydroxycinnamic acids}, title = {Accelerated solvent extraction (ASE) of bioactive compounds from blueberry pomace}, keyword = {blueberry, pomace, ASE extraction, flavonoids, hydroxycinnamic acids}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font