Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1014039

Razvoj kemometrijskih modela za predikciju udjela patvorina, ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti meda na temelju UV-VIS spektra


Grbeš, Franjo
Razvoj kemometrijskih modela za predikciju udjela patvorina, ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti meda na temelju UV-VIS spektra, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1014039 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razvoj kemometrijskih modela za predikciju udjela patvorina, ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti meda na temelju UV-VIS spektra
(Development of chemometric models for prediction of adulteration ratio, total phenols content and antioxidant activity of honeys based on UV-VIS spectra)

Autori
Grbeš, Franjo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.07

Godina
2019

Stranica
53

Mentor
Jurinjak Tušek, Ana

Ključne riječi
bagremov med, ukupni fenoli, antioksidacijska aktivnost, kemometrijski modeli
(acacia honey, adulteration, total phenols, antioxidant activity, chemometrics)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je razviti kemometrijske modele (modele parcijalne linearne regresije i umjetne neuronske mreže) za opis i predikciju udjela patvorine (glukozni i kukuruzni sirup) te koncentracije ukupnih polifenola i antioksidacijske aktivnosti meda na temelju UV-VIS spektra. U tu svrhu pripremljene su patvorine 15 uzoraka meda bagrema s glukoznim i kukuruznim sirupom u udjelu od 10 – 90 % te su im snimani UV-VIS spektri u rasponu valnih duljina λ = 325 – 390 nm i izmjerene koncentracije ukupnih polifenola i određena antioksidacijska aktivnost DPPH i FRAP metodom. Rezultati pokazuju da analiza glavnih komponenata UV-VIS spektra razdvaja patvorene uzorake meda na dvije velike skupine te da PLS modeli i modeli ANN pokazuju izvrsne predikciju udjela patvorina na temelju UV-VIS spektara s minimalnim pogreškama (R2 > 0, 90). U analiziranim uzorcima meda izmjerene su koncentracije ukupnih polifenola u rasponu od 13, 80 do 108, 40 mgGAE kg-1te je uočeno da dodatak kukuruznog sirupa uzrokuje porast udjela polifenola, dok dodatak glukoznog sirupa ima za posljedicu smanjenja udjela ukupnih polifenola u pripremljenim patvorinama meda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Jurinjak Tušek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grbeš, Franjo
Razvoj kemometrijskih modela za predikciju udjela patvorina, ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti meda na temelju UV-VIS spektra, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Grbeš, F. (2019) 'Razvoj kemometrijskih modela za predikciju udjela patvorina, ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti meda na temelju UV-VIS spektra', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grbe\v{s}, Franjo}, year = {2019}, pages = {53}, keywords = {bagremov med, ukupni fenoli, antioksidacijska aktivnost, kemometrijski modeli}, title = {Razvoj kemometrijskih modela za predikciju udjela patvorina, ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti meda na temelju UV-VIS spektra}, keyword = {bagremov med, ukupni fenoli, antioksidacijska aktivnost, kemometrijski modeli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Grbe\v{s}, Franjo}, year = {2019}, pages = {53}, keywords = {acacia honey, adulteration, total phenols, antioxidant activity, chemometrics}, title = {Development of chemometric models for prediction of adulteration ratio, total phenols content and antioxidant activity of honeys based on UV-VIS spectra}, keyword = {acacia honey, adulteration, total phenols, antioxidant activity, chemometrics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font