Pregled bibliografske jedinice broj: 1014039
Razvoj kemometrijskih modela za predikciju udjela patvorina, ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti meda na temelju UV-VIS spektra
Razvoj kemometrijskih modela za predikciju udjela patvorina, ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti meda na temelju UV-VIS spektra, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1014039 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj kemometrijskih modela za predikciju udjela patvorina, ukupnih fenola i antioksidacijske aktivnosti meda na temelju UV-VIS spektra
(Development of chemometric models for prediction of adulteration ratio, total phenols content and antioxidant activity of honeys based on UV-VIS spectra)
Autori
Grbeš, Franjo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.07
Godina
2019
Stranica
53
Mentor
Jurinjak Tušek, Ana
Ključne riječi
bagremov med, ukupni fenoli, antioksidacijska aktivnost, kemometrijski modeli
(acacia honey, adulteration, total phenols, antioxidant activity, chemometrics)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je razviti kemometrijske modele (modele parcijalne linearne regresije i umjetne neuronske mreže) za opis i predikciju udjela patvorine (glukozni i kukuruzni sirup) te koncentracije ukupnih polifenola i antioksidacijske aktivnosti meda na temelju UV-VIS spektra. U tu svrhu pripremljene su patvorine 15 uzoraka meda bagrema s glukoznim i kukuruznim sirupom u udjelu od 10 – 90 % te su im snimani UV-VIS spektri u rasponu valnih duljina λ = 325 – 390 nm i izmjerene koncentracije ukupnih polifenola i određena antioksidacijska aktivnost DPPH i FRAP metodom. Rezultati pokazuju da analiza glavnih komponenata UV-VIS spektra razdvaja patvorene uzorake meda na dvije velike skupine te da PLS modeli i modeli ANN pokazuju izvrsne predikciju udjela patvorina na temelju UV-VIS spektara s minimalnim pogreškama (R2 > 0, 90). U analiziranim uzorcima meda izmjerene su koncentracije ukupnih polifenola u rasponu od 13, 80 do 108, 40 mgGAE kg-1te je uočeno da dodatak kukuruznog sirupa uzrokuje porast udjela polifenola, dok dodatak glukoznog sirupa ima za posljedicu smanjenja udjela ukupnih polifenola u pripremljenim patvorinama meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Ana Jurinjak Tušek
(mentor)