Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1014035

Primjena blisko infracrvene spektroskopije u analizi patvorenja meda


Longin, Lucija
Primjena blisko infracrvene spektroskopije u analizi patvorenja meda, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1014035 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena blisko infracrvene spektroskopije u analizi patvorenja meda
(Application of near infrared spectroscopy in analysis of adulteration in honey)

Autori
Longin, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.07

Godina
2019

Stranica
63

Mentor
Jurinjak Tušek, Ana

Ključne riječi
med, patvorenje, NIR spektroskopija, kemometrija
(honey, adulteration, NIR spectroscopy, chemometrics)

Sažetak
Med je visokovrijedna namirnica, koja zbog svog sastava i cijene sve češće postaje meta patvorenja. U okviru ovog rada provedena je analiza fizikalno-kemijskih svojstava 15 uzoraka izvornih medova te patvorina meda s različitim udjelima komponenata za patvorenje (glukozni i kukuruzni sirup) su razvijeni kemometrijski modeli (PLS i ANN) za opis i predikciju udjela dodane patvorine i fizikalno-kemijskih svojstva meda na temelju NIR spektara. Dobiveni rezultati fizikalno-kemijskih svojstva pokazuju da su analizirani uzorci izvornih medova u skladu s Pravilnikom o medu te da se dodatak patvorine jednostavno može detektirati na osnovu električne vodljivosti. Na temelju koeficijenta determinacije za validaciju, RMSEP vrijednosti, SEP i RPD vrijednosti za razvijene PLS modele za predikciju udjela patvorina u medu može se zaključiti da su razvijeni modeli robusni i pouzdani za primjenu na uzorcima koji nisu uključeni u model. Rezultati također upućuju da razvijene neuronske mreže osiguravaju dobro slaganje između eksperimentalnih vrijednosti i modelom previđenih vrijednosti na razini učenja, testiranja i validacije jer su za svih 15 uzoraka koeficijenti determinacije na sve tri razine (učenje, testiranje validacija) viši od 0, 9 a pogreške modela niske (RMSE < 0, 01) te se mogu koristiti za predikciju udjela patvorine i opis fizikalno-kemijskih svojstava patvorina meda na temelju NIR spektra.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Jurinjak Tušek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Longin, Lucija
Primjena blisko infracrvene spektroskopije u analizi patvorenja meda, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Longin, L. (2019) 'Primjena blisko infracrvene spektroskopije u analizi patvorenja meda', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Longin, Lucija}, year = {2019}, pages = {63}, keywords = {med, patvorenje, NIR spektroskopija, kemometrija}, title = {Primjena blisko infracrvene spektroskopije u analizi patvorenja meda}, keyword = {med, patvorenje, NIR spektroskopija, kemometrija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Longin, Lucija}, year = {2019}, pages = {63}, keywords = {honey, adulteration, NIR spectroscopy, chemometrics}, title = {Application of near infrared spectroscopy in analysis of adulteration in honey}, keyword = {honey, adulteration, NIR spectroscopy, chemometrics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font