Pregled bibliografske jedinice broj: 1013937
Biokemijska raznolikost prirodnih populacija dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium)
Biokemijska raznolikost prirodnih populacija dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium), 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1013937 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biokemijska raznolikost prirodnih populacija dalmatinskog buhača (Tanacetum cinerariifolium)
(Biochemical diversity of the natural populations of Dalmatian pyrethrum (Tanacetum cinerariifolium))
Autori
Osredečki, Anja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.07
Godina
2019
Stranica
32
Mentor
Grdiša, Martina
Neposredni voditelj
Varga, Filip
Ključne riječi
dalmatinski buhač ; prirodni insekticid ; piretrin ; kemijski sastav ; MSPD ; HPLC
(Dalmatian pyrethrum ; natural insecticide ; pyrethrin ; chemical composition ; MSPD ; HPLC)
Sažetak
Dalmatinski buhač (Tanacetum cinerariifolium /Trevir./ Sch. Bip.) je endemična biljna vrsta istočne obale Jadranskog mora. Ističe se zbog sadržaja prirodnog insekticida piretrina. Kemijska raznolikost prirodnih populacija dalmatinskog buhača slabo je istražena, a nužan je preduvjet za razvoj budućih oplemenjivačkih programa i ponovno uvođenje dalmatinskog buhača u poljoprivrednu proizvodnju. Cilj ovog rada bio je utvrditi sastav i sadržaj piretrina pet prirodnih populacija dalmatinskog buhača. Za ekstrakciju piretrina iz suhih cvjetnih glavica dalmatinskog buhača korištena je ekstrakcija disperzijom matrice u čvrstoj fazi (MSPD), dok je utvrđivanje sastava i sadržaja piretrina provedeno tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC). Sadržaj ukupnih piretrina kretao se od 0.39% do 0.80% mase suhih cvjetova, dok su se prosječne vrijednosti omjera piretrina I i piretrina II kretale od 0.93 do 2.14.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb