Pregled bibliografske jedinice broj: 1013867
Alelopatski utjecaj divljeg sirka (Sorghum halepense (L.) Pers.) na klijavost i rast šećerne repe
Alelopatski utjecaj divljeg sirka (Sorghum halepense (L.) Pers.) na klijavost i rast šećerne repe, 2019., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1013867 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alelopatski utjecaj divljeg sirka (Sorghum
halepense (L.) Pers.) na klijavost i rast
šećerne repe
(Allelopathic effect of Johnsongrass (Sorghum
halepense (L.) Pers.) on the growth and
development of sugar beet)
Autori
Živković, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
22.07
Godina
2019
Stranica
35
Mentor
Ravlić, Marija
Ključne riječi
alelopatija ; divlji sirak (Sorghum halepense) ; šećerna repa ; vodeni ekstrakti ; biljni ostatci
(allelopathy ; Johnsongrass (Sorghum halepense) ; sugar beet ; water extracts ; plant residues)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi alelopatski utjecaj divljeg sirka (Sorghum halepense (L.) Pers.) na klijavost sjemena i rast klijanaca šećerne repe. Provedena su dva pokusa: utjecaj vodenih ekstrakata od različitih biljnih dijelova divljeg sirka u Petrijevim zdjelicama, te utjecaj biljnih ostataka nadzemne mase divljeg sirka u posudama s tlom. Istražen je utjecaj na klijavost / nicanje šećerne repe, duljinu izdanka i korijena te svježu i suhu masu klijanaca. Rezultati su pokazali da divlji sirak ima značajan pozitivni i negativni alelopatski utjecaj na šećernu repu. U pokusima u Petrijevim zdjelicama najveći inhibitorni učinak zabilježen je u tretmanima s najvišom koncentracijom ekstrakata (10%), posebice ekstrakta korijena divljeg sirka. Biljni ostatci divljeg sirka nisu djelovali na nicanje sjemena, dok su veće doze (20 i 30 g/kg tla) smanjile duljinu izdanka te svježu i suhu masu klijanaca šećerne repe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)