Pregled bibliografske jedinice broj: 1013843
Ispitivanje genetske čistoće sjemena pšenice fenolnim testom
Ispitivanje genetske čistoće sjemena pšenice fenolnim testom // Zbornik radova 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018. str. 206-210 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1013843 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje genetske čistoće sjemena pšenice
fenolnim testom
(Application of phenol test for seed purity
examination in wheat gene collection)
Autori
Pavlić, Leona ; Petrović, Sonja ; Rukavina, Ivana ; Vila, Sonja ; Guberac, Sunčica ; Orkić, Vedran ; Guberac, Vlado
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 52. hrvatskog i 12. međunarodnog simpozija agronoma
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2018, 206-210
Skup
52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2017. - 23.02.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
pšenica ; genetska čistoća : fenolni test ; UPOV ; DUS
(wheat ; genetic purity ; phenol test ; UPOV ; DUS)
Sažetak
Genetska čistoća sjemena odnosi se na postotak onečišćenja sjemenom ili genetskim materijalom drugih kultivara ili vrsta. Kontrola genetske čistoće kultivara provodi se na temelju morfoloških svojstava sjemena, kemijskim te molekularnim metodama. U radu je provedeno određivanje genetske čistoće kemijskim testom na uzorcima zrna 40 genotipova pšenice. Za utvrđivanje genetske čistoće korišten je fenolni test prema UPOV-om pravilniku za DUS ispitivanja pšenice. Navedena metoda temelji se na obojenosti perikarpa pšenice te procjeni ujednačenosti obojenih zrna. Očitavanje obojenosti se temeljilo na skali od 0 do 9, pri čemu su svi genotipovi pokazivali određen stupanj obojenosti perikarpa. U ispitivanom uzorku, ocjene obojenosti su se kretale od 1 (jedan genotip) do 9 (12 genotipova), dok je za ukupno 32, 5% genotipova utvrđena srednje slaba do vrlo slaba obojenost zrna. Ujednačenost obojenja je bila u prihvatljivom rasponu te su svi genotipovi ocijenjeni kao genetski čisti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Vedran Orkić
(autor)
Sonja Vila
(autor)
Ivana Rukavina
(autor)
Sunčica Kujundzić
(autor)
Vlado Guberac
(autor)
Sonja Petrović
(autor)