Pregled bibliografske jedinice broj: 1013837
Ampelotehničke, biološke i kemijske mjere zaštite u suzbijanju Botrytis cinerea na vinovoj lozi
Ampelotehničke, biološke i kemijske mjere zaštite u suzbijanju Botrytis cinerea na vinovoj lozi // Proceedings & abstracts of 9th International Scientific/Professional Conference, Agriculture in Nature and Environment Protection / Rašić, Sanda ; Mijić, Pero (ur.).
Osijek: Ivan Šimić, 2016. str. 157-157 (ostalo, domaća recenzija, sažetak)
CROSBI ID: 1013837 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ampelotehničke, biološke i kemijske mjere zaštite u suzbijanju Botrytis cinerea na vinovoj lozi
(Ampelothenical, biological and chemical protection measures againts Botrytis cinerea on vine grape)
Autori
Orkić, Vedran ; Kujundžić, Toni ; Drenjančević, Mato ; Jukić, Vladimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Proceedings & abstracts of 9th International Scientific/Professional Conference, Agriculture in Nature and Environment Protection
/ Rašić, Sanda ; Mijić, Pero - Osijek : Ivan Šimić, 2016, 157-157
Skup
9th International Scientific/Professional Conference, Agriculture in Nature and Environment Protection
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 06.06.2016. - 08.06.2016
Vrsta sudjelovanja
Ostalo
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Botrytis cinerea ; grožđe ; zaštita ; urod ; šećeri ; kiselost mošta
(Botrytis cinerea ; grape ; plant protection ; yield ; sugar ; overall acidity)
Sažetak
Suvremena proizvodnja grožđa i vina uključuje uzgoj osjetljivih kultivara na uzročnika sive plijesni što značajno otežava uspješnu zaštitu. Prema načelima integrirane zaštite bilja kulturalne mjere pripadaju u zelene mjere i imaju prednost u odnosu na kemijske mjere kontrole patogena i trebaju biti promovirane u praksi. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj različitih mjera zaštite protiv Botrytis cinerea na neke kvantitativne i kvalitativne parametre. Istraživanje je provedeno tijekom 2015. godine. Pokus je postavljen po slučajnom bloknom rasporedu na vinogradarskom pokušalištu Mandićevac Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku na kultivaru Cabernet sauvignon sa šest tretmana u četiri repeticije. Najveći prosječni urod grožđa po trsu zabilježen je kod tretmana koji se sastojao od standardne zaštite (1, 32 kg/trsu), kontrolnog tretmana bez zaštite od Botrytis cinerea (1, 28 kg/trsu) i tretmana gdje je primijenjen kalcijev klorid (1, 27 kg/trsu). Kod ova tri tretmana urod je bio visoko značajno veći u odnosu na tretman gdje je primijenjen skup mpelotehničkih mjera (0, 90 kg/trsu). Kod ostalih istraživanih parametara (sadržaj šećera i ukupna kiselost mošta, te realni aciditet) nisu utvrđene statistički značajne razlike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Vedran Orkić
(autor)
Toni Kujundžić
(autor)
Mato Drenjančević
(autor)
Vladimir Jukić
(autor)