Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1013835

Fizikalno – kemijske karakteristike divlje šparoge (Asparagus acutifolius L.)


Šarolić, Mladenka; Friganović, Emilija; Gugić, Mirko; Vučković, Marina; Šuste, Marko; Torić, Marina
Fizikalno – kemijske karakteristike divlje šparoge (Asparagus acutifolius L.) // Book of abstracts: 8th International Scientific and Professional Conference "With Food to health" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla : Osijek : Trondheim : Novi Sad : Štip: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015. str. 38-38 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1013835 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno – kemijske karakteristike divlje šparoge (Asparagus acutifolius L.)
(Physicochemical characteristics of wild asparagus (Asparagus acutifolius L.))

Autori
Šarolić, Mladenka ; Friganović, Emilija ; Gugić, Mirko ; Vučković, Marina ; Šuste, Marko ; Torić, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of abstracts: 8th International Scientific and Professional Conference "With Food to health" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Tuzla : Osijek : Trondheim : Novi Sad : Štip : Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015, 38-38

Skup
8th International Scientific and Professional Conference "With Food to health"

Mjesto i datum
Tuzla, Bosna i Hercegovina, 16.10.2015

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
divlja šparoga, fizikalno – kemijske karakteristike, antioksidansi
(wild asparagus, physicochemical characteristics, antioxidants)

Sažetak
Uvod: Divlja (oštrolisna) šparoga (Asparagus acutifolius L.) je samonikla biljka koja raste najčešće u obalnom području na krševitom tlu. Cijenjena je zbog svojih jestivih, mekanih i sočnih izdanaka koji se beru u proljeće. Ubraja se među najstarije poznate ljekovite biljke. Izvor je raznih fitonutrijenata koji se ubrajaju u snažne antioksidanse i štite organizam od štetnih posljedica oksidativnih procesa u organizmu. Cilj rada:Cilj ovog rada je bio utvrditi pojedine fizikalno-kemijske karakteristike divljih šparoga te ih usporediti s rezultatima dosad provedenih istraživanja iz drugih uzgojnih područja kao i s obilježjima kultiviranih šparoga. Materijali i metode: Za ispitivanja u ovom radu korišteni su mladi mekani izboji divljih šparoga ubranih u području okolice Knina koji suručnoodvajani od tvrdog drvenastog dijela biljke. U radu su provedena sljedeća ispitivanja: određivanje vode i ukupne suhe tvari (sušenjem ), određivanje pepela (žarenjem), određivanje udjela ulja (metodom po Soxhletu). U cilju utvrđivanja sadržaja fenolnih sastojaka i antioksidativne aktivnosti provedena je ekstrakcija divljih šparoga korištenjem različitih otapala (voda, etanol, aceton) kao i uvjeta ekstrakcije. Određivanje ukupnih fenola je rađeno metodom po Folin-Ciocalteu na spektrofotometru pri valnoj duljini 765 nm. Rezultat je izražen u mg/L. Za određivanje antioksidacijskog kapaciteta ekstrakata divljih šparoga korištena je DPPH metoda. Rezultati:Udio vode (84, 3 %) i ukupne suhe tvari (15, 7 %) u uzorcima divljih šparoga ispitanim u ovom radu u skladu su s rezultatima ispitivanja drugih autora, dok su vrijednosti sadržaja pepela (3, 1 %) i ulja (1, 6 %)bile niže. Uspoređujući s literaturnim podacima utvrđeno je kako kultivirane šparoge imaju viši udio vode (92 %) te niži sadržaj suhe tvari (8%), pepela i ulja (0, 2 %) u odnosu na divlje šparoge. Najviši udio ukupnih fenola utvrđen je kod etanolnih ekstrakata (69, 7 mg/l). Rezultati određivanja antioksidativne aktivnosti pripremljenih ekstrakata u korelaciji su sa utvrđenim sadržajem ukupnih fenolnih spojeva. Zaključci:Divlje povrće, u ovom slučaju šparoge važan su izvor fitonutrijenata (poput vitamina, klorofila te antioksidativnih tvari, među kojima značajno mjestu pripada skupini fenolnih spojeva). Osim izuzetnih kulinarskih svojstava upravo antioksidativno djelovanje upućuje na potrebu što veće zastupljenosti ovog izuzetno važnog povrća u svakodnevnoj prehrani.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.hranomdozdravlja.com

Citiraj ovu publikaciju:

Šarolić, Mladenka; Friganović, Emilija; Gugić, Mirko; Vučković, Marina; Šuste, Marko; Torić, Marina
Fizikalno – kemijske karakteristike divlje šparoge (Asparagus acutifolius L.) // Book of abstracts: 8th International Scientific and Professional Conference "With Food to health" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Tuzla : Osijek : Trondheim : Novi Sad : Štip: Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2015. str. 38-38 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Šarolić, M., Friganović, E., Gugić, M., Vučković, M., Šuste, M. & Torić, M. (2015) Fizikalno – kemijske karakteristike divlje šparoge (Asparagus acutifolius L.). U: Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Book of abstracts: 8th International Scientific and Professional Conference "With Food to health".
@article{article, author = {\v{S}aroli\'{c}, Mladenka and Friganovi\'{c}, Emilija and Gugi\'{c}, Mirko and Vu\v{c}kovi\'{c}, Marina and \v{S}uste, Marko and Tori\'{c}, Marina}, year = {2015}, pages = {38-38}, keywords = {divlja \v{s}paroga, fizikalno – kemijske karakteristike, antioksidansi}, title = {Fizikalno – kemijske karakteristike divlje \v{s}paroge (Asparagus acutifolius L.)}, keyword = {divlja \v{s}paroga, fizikalno – kemijske karakteristike, antioksidansi}, publisher = {Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {\v{S}aroli\'{c}, Mladenka and Friganovi\'{c}, Emilija and Gugi\'{c}, Mirko and Vu\v{c}kovi\'{c}, Marina and \v{S}uste, Marko and Tori\'{c}, Marina}, year = {2015}, pages = {38-38}, keywords = {wild asparagus, physicochemical characteristics, antioxidants}, title = {Physicochemical characteristics of wild asparagus (Asparagus acutifolius L.)}, keyword = {wild asparagus, physicochemical characteristics, antioxidants}, publisher = {Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Tuzla, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font