Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1013746

Primjena analitičkih metoda u postupcima autentifikacije poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda


Gvozdanović, Kristina; Margeta, Polonca; Margeta, Vladimir
Primjena analitičkih metoda u postupcima autentifikacije poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 71 (2017), 1-2; 29-38 doi:10.33128/s.71.1-2.4 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 1013746 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena analitičkih metoda u postupcima autentifikacije poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda
(Application of analytical methods for food authentication)

Autori
Gvozdanović, Kristina ; Margeta, Polonca ; Margeta, Vladimir

Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 71 (2017), 1-2; 29-38

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
autentifikacija ; analitičke metode ; zaštita proizvoda ; poljoprivredni i prehrambeni proizvodi
(authentication ; analytical methods ; protection of the products)

Sažetak
Autentifikacija proizvoda služi za dokazivanje sastava i podrijetla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Republika Hrvatska ima veliki broj poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji su zbog specifičnih organoleptičkih, tehnoloških i prehrambenih specifičnosti deklarirani kao proizvodi visoke vrijednosti te zaštićeni oznakom izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta. Provođenje postupka autentifikacije predstavlja multidisciplinarni postupak koji uključuje analitičke metode kombinirane s informatikom, matematikom i statistikom, a sve s ciljem dobivanja što točnijih i pouzdanijih podataka kako bi se mogao donijeti zaključak o podrijetlu i sastavu proizvoda. Zanimanje javnosti za konzumiranjem kvalitetne i sigurne hrane dovelo je do brzog razvoja metoda za autentifikaciju proizvoda. U analitičke metode analize ubrajaju se molekularne metode analize, kromatografske metode, spektrometrijske metode i imunološke metode. U radu su opisane analitičke metode koje se primjenjuju u postupcima dokazivanja izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili tradicijskog specijaliteta proizvoda u svijetu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Gvozdanović, Kristina; Margeta, Polonca; Margeta, Vladimir
Primjena analitičkih metoda u postupcima autentifikacije poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 71 (2017), 1-2; 29-38 doi:10.33128/s.71.1-2.4 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Gvozdanović, K., Margeta, P. & Margeta, V. (2017) Primjena analitičkih metoda u postupcima autentifikacije poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 71 (1-2), 29-38 doi:10.33128/s.71.1-2.4.
@article{article, author = {Gvozdanovi\'{c}, Kristina and Margeta, Polonca and Margeta, Vladimir}, year = {2017}, pages = {29-38}, DOI = {10.33128/s.71.1-2.4}, keywords = {autentifikacija, analiti\v{c}ke metode, za\v{s}tita proizvoda, poljoprivredni i prehrambeni proizvodi}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, doi = {10.33128/s.71.1-2.4}, volume = {71}, number = {1-2}, issn = {0351-0832}, title = {Primjena analiti\v{c}kih metoda u postupcima autentifikacije poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda}, keyword = {autentifikacija, analiti\v{c}ke metode, za\v{s}tita proizvoda, poljoprivredni i prehrambeni proizvodi} }
@article{article, author = {Gvozdanovi\'{c}, Kristina and Margeta, Polonca and Margeta, Vladimir}, year = {2017}, pages = {29-38}, DOI = {10.33128/s.71.1-2.4}, keywords = {authentication, analytical methods, protection of the products}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, doi = {10.33128/s.71.1-2.4}, volume = {71}, number = {1-2}, issn = {0351-0832}, title = {Application of analytical methods for food authentication}, keyword = {authentication, analytical methods, protection of the products} }

Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font