Pregled bibliografske jedinice broj: 1013746
Primjena analitičkih metoda u postupcima autentifikacije poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda
Primjena analitičkih metoda u postupcima autentifikacije poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 71 (2017), 1-2; 29-38 doi:10.33128/s.71.1-2.4 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 1013746 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena analitičkih metoda u postupcima autentifikacije poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda
(Application of analytical methods for food authentication)
Autori
Gvozdanović, Kristina ; Margeta, Polonca ; Margeta, Vladimir
Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 71
(2017), 1-2;
29-38
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
autentifikacija ; analitičke metode ; zaštita proizvoda ; poljoprivredni i prehrambeni proizvodi
(authentication ; analytical methods ; protection of the products)
Sažetak
Autentifikacija proizvoda služi za dokazivanje sastava i podrijetla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Republika Hrvatska ima veliki broj poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji su zbog specifičnih organoleptičkih, tehnoloških i prehrambenih specifičnosti deklarirani kao proizvodi visoke vrijednosti te zaštićeni oznakom izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta. Provođenje postupka autentifikacije predstavlja multidisciplinarni postupak koji uključuje analitičke metode kombinirane s informatikom, matematikom i statistikom, a sve s ciljem dobivanja što točnijih i pouzdanijih podataka kako bi se mogao donijeti zaključak o podrijetlu i sastavu proizvoda. Zanimanje javnosti za konzumiranjem kvalitetne i sigurne hrane dovelo je do brzog razvoja metoda za autentifikaciju proizvoda. U analitičke metode analize ubrajaju se molekularne metode analize, kromatografske metode, spektrometrijske metode i imunološke metode. U radu su opisane analitičke metode koje se primjenjuju u postupcima dokazivanja izvornosti, zemljopisnog podrijetla ili tradicijskog specijaliteta proizvoda u svijetu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek