Pregled bibliografske jedinice broj: 1013743
Mogućnost korištenja selenom biofortificiranog kukuruza u hrani kokoši nesilica
Mogućnost korištenja selenom biofortificiranog kukuruza u hrani kokoši nesilica // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 60 (2018), 1; 35-41 doi:10.33128/k.60.1.5 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1013743 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnost korištenja selenom biofortificiranog kukuruza u hrani kokoši nesilica
(Possibility of using selenium-biofortified corn in feed for laying hens)
Autori
Kralik, Zlata ; Išasegi, Irena
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 60
(2018), 1;
35-41
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kukuruz ; biofortifikacija ; selen ; kvaliteta jaja
(maize ; biofortification ; selenium ; eggs quality)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj korištenja različitih razina selenom biofortificiranog kukuruza u krmnim smjesama za nesilice na kvalitetu jaja i povećanje sadržaja selena u jajima. Pokusno razdoblje trajalo je 4 mjeseca. U pokusu je korišteno 45 kokoši pasmine hrvatica (crveni soj), a bile su podijeljene u tri skupine (A, C i D). Kokoši skupine A predstavljale su kontrolnu skupinu i konzumirale su krmne smjese komercijalnog sastava, dok su skupine nesilica C i D konzumirale smjese sa selenom biofortificiranim kukuruzom na dvije razine (niža i viša razina selena ; 0, 2 mg/kg i 0, 4 mg/kg krmne smjese). Analizom rezultata utvrđeno je da kukuruz biofortificiran nižom razinom selena u smjesama za nesilice može zamijeniti selen koji se dodaje u premiks. Korištenjem kukuruza biofortificiranog višom razinom selena u hrani kokoši pasmine hrvatica statistički se značajno povećava sadržaj selena u jestivom dijelu jaja (P<0, 001), te se pozitivno djeluje na pokazatelje kvalitete jaja (HJ, visinu bjelanjaka, boju žumanjaka, pH bjelanjaka i pH žumanjaka ; P<0, 05).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)