Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1013662

Uzgoj svinja za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda


Domaćinović, Matija; Šperanda, Marcela
Uzgoj svinja za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda // Poljoprivreda (Osijek), 20 (2014), 1; 58-58 (podatak o recenziji nije dostupan, osvrt, ostalo)


CROSBI ID: 1013662 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uzgoj svinja za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda
(Pigs breeding for the production of traditional meat products)

Autori
Domaćinović, Matija ; Šperanda, Marcela

Izvornik
Poljoprivreda (Osijek) (1330-7142) 20 (2014), 1; 58-58

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, osvrt, ostalo

Ključne riječi
pregled knjige ; uzgoj svinja , tradicionalni proizvodi
(book review ; pig breeding ; traditional meat products)

Sažetak
Plodna Slavonija poznata je po proizvodnji više vrsta suhomesnatih proizvoda: kulenu, kulenovoj seki, kobasici, šunki i slanini, ali i drugim svinjskim prerađevinama (krvavici, švarglu, čvarcima, masti). Za njihovu proizvodnju potrebne su „zrele svinje“ odgovarajuće klaoničke kvalitete. Proizvodnja svinja za tradicionalne mesne proizvode može se odvijati u različitim proizvodnim sustavima (otvorenima, zatvorenima, poluotvorenima, „organskima“). Svaki od navedenih sustava daje specifičnu kvalitetu svinja za klanje, a time i njihovih proizvoda. Proizvodni sustavi mogu značajno utjecati na performanse rasta te kvalitetu trupa i mesa svinja. Taj utjecaj proizlazi iz međusobnoga djelovanja uvjeta držanja, količine i sastava hrane i korištenoga genotipa svinja. Odabir sustava proizvodnje ovisan je o lokalnim proizvodnim uvjetima, genotipu svinja, zahtjevima potrošača (tržišta) za određenom kvalitetom proizvoda i drugim čimbenicima. Slavonski tradicionalni mesni proizvodi mogu svojom kvalitetom biti prepoznatljivi hrvatski brend na domaćem i inozemnome tržištu. Za proizvodnju tih proizvoda standardne kvalitete, potrebne su i svinje standardne kvalitete, o čijoj se proizvodnji u ovoj knjizi i raspravlja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Matija Domaćinović (autor)

Avatar Url Marcela Šperanda (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Domaćinović, Matija; Šperanda, Marcela
Uzgoj svinja za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda // Poljoprivreda (Osijek), 20 (2014), 1; 58-58 (podatak o recenziji nije dostupan, osvrt, ostalo)
Domaćinović, M. & Šperanda, M. (2014) Uzgoj svinja za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda. Poljoprivreda (Osijek), 20 (1), 58-58.
@article{article, author = {Doma\'{c}inovi\'{c}, Matija and \v{S}peranda, Marcela}, year = {2014}, pages = {58-58}, keywords = {pregled knjige, uzgoj svinja , tradicionalni proizvodi}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {20}, number = {1}, issn = {1330-7142}, title = {Uzgoj svinja za proizvodnju tradicionalnih mesnih proizvoda}, keyword = {pregled knjige, uzgoj svinja , tradicionalni proizvodi} }
@article{article, author = {Doma\'{c}inovi\'{c}, Matija and \v{S}peranda, Marcela}, year = {2014}, pages = {58-58}, keywords = {book review, pig breeding, traditional meat products}, journal = {Poljoprivreda (Osijek)}, volume = {20}, number = {1}, issn = {1330-7142}, title = {Pigs breeding for the production of traditional meat products}, keyword = {book review, pig breeding, traditional meat products} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)
  • Scopus





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font