Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1013365

Utjecaj sastava i udjela masnih kiselina na odlaganje lipida i regulaciju otpuštanja glukoze iz jetre štakora na visokomasnoj prehrani


Marolt Banek, Iva
Utjecaj sastava i udjela masnih kiselina na odlaganje lipida i regulaciju otpuštanja glukoze iz jetre štakora na visokomasnoj prehrani, 2018., doktorska disertacija, Stomatološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1013365 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sastava i udjela masnih kiselina na odlaganje lipida i regulaciju otpuštanja glukoze iz jetre štakora na visokomasnoj prehrani
(Influence of dietary fatty acid composition and level on liver adiposity and glucose production in rats on high-fat diet)

Autori
Marolt Banek, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Stomatološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.07

Godina
2018

Stranica
91

Mentor
Roša, Jagoda ; Davor, Ježek

Neposredni voditelj
Roša, Jagoda

Ključne riječi
Visokomasna prehrana ; NAFLD ; MUFA ; PUFA ; inzulinska osjetljivost
(High-fat diet ; NAFLD ; MUFA ; PUFA ; insulin sensitivity)

Sažetak
Nealkoholna bolest jetre (NAFLD) je najčešća bolest jetre. Sastav masnih kiselina može doprinijeti akumulaciji masnoća, a neke masne kiseline mogu imati blagotvoran utjecaj na NAFLD. Oksidacijski stres i otpornost na inzulin u jetri glavni su čimbenici u razvoju jetrene steatoze i progresije na NASH (bezalkoholni steatohepatitis). MUFA (mononezasićena masna kiselina) iz prehrane stvara čestice lipoproteina otporne na oksidativnu modifikaciju, a PUFA (polinezasićena masna kiselina) značajno povećava peroksidaciju lipida. Za procjenu utjecaja različitih nezasićenih masnih kiselina u razvoju NAFLD-a u našem eksperimentu korišteno je maslinovo ulje bogato MUFA-om, suncokretovo ulje s visokim udjelom PUFA i bučino ulje s umjerenom količinom obje vrste ulja. Nedavne studije o sjemenkama i ulju buče pokazale su hepatoprotektivni učinak. Štakori Wistar, muški, dva mjeseca stari, podijeljeni su u čeitri skupine. Štakori su bili 21 dan na standardnoj prehrani (SD) ili visokomasnoj dijeti (HFD). HFD pripremljene su miješanjem 30 % suncokretova ulja (MDS skupina) ili 30 % maslinova ulja (MDM) ili 30 % bundevina ulja u standardnu prehranu (MDB). Nakon eksperimentalnog razdoblja životinje su anestezirane i žrtvovane. Određivana je masa, masa jetre, količina konzumirane hrane i lipidi u plazmi te je rađena histološka analiza jetre. Dodatno, životinje SD i MDB korištene su za pokuse in vitro. Nije bilo statistički značajnih razlika u tjelesnoj masi, masi jetre i lipidnom statusu između skupina. Unos hrane u gramima značajno se razlikovao između životinja SD i HFD, ali u kJ razlike nije bilo. Histološki, u MDS-u steatoza je bila teška, u MDB-u umjerena, a u MDM-u blaga. U ranijim istraživanjima, naš laboratorij je prikazao neosjetljivost hepatocita na inzulin kod štakora hranjenih HFD-om sa suncokretovim uljem. U hepatocitima od štakora na HFD-u s maslinovim uljem, inzulin je značajno smanjio proizvodnju glukoze u usporedbi s kontrolnom skupinom. Bučino ulje nije promijenilo inzulinsku osjetljivost hepatocita. Omjer PUFA/MUFA u prehrani utjecao je na razinu nakupljanja lipida u hepatocitima

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
065-0982464-0189 - Inzulinski signal-inzulinska rezistencija (Roša, Jagoda, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Stomatološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Iva Marolt Banek (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Marolt Banek, Iva
Utjecaj sastava i udjela masnih kiselina na odlaganje lipida i regulaciju otpuštanja glukoze iz jetre štakora na visokomasnoj prehrani, 2018., doktorska disertacija, Stomatološki fakultet, Zagreb
Marolt Banek, I. (2018) 'Utjecaj sastava i udjela masnih kiselina na odlaganje lipida i regulaciju otpuštanja glukoze iz jetre štakora na visokomasnoj prehrani', doktorska disertacija, Stomatološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Marolt Banek, Iva}, year = {2018}, pages = {91}, keywords = {Visokomasna prehrana, NAFLD, MUFA, PUFA, inzulinska osjetljivost}, title = {Utjecaj sastava i udjela masnih kiselina na odlaganje lipida i regulaciju otpu\v{s}tanja glukoze iz jetre \v{s}takora na visokomasnoj prehrani}, keyword = {Visokomasna prehrana, NAFLD, MUFA, PUFA, inzulinska osjetljivost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Marolt Banek, Iva}, year = {2018}, pages = {91}, keywords = {High-fat diet, NAFLD, MUFA, PUFA, insulin sensitivity}, title = {Influence of dietary fatty acid composition and level on liver adiposity and glucose production in rats on high-fat diet}, keyword = {High-fat diet, NAFLD, MUFA, PUFA, insulin sensitivity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font