Pregled bibliografske jedinice broj: 1013023
Karakteristike prehrane oboljelih od dijabetesa tipa 1 s Hashimoto tiroiditisom
Karakteristike prehrane oboljelih od dijabetesa tipa 1 s Hashimoto tiroiditisom, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1013023 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakteristike prehrane oboljelih od dijabetesa tipa 1 s Hashimoto tiroiditisom
(Dietary Characteristics of Type 1 Diabetics with Hashimoto Thyroiditis)
Autori
Nožica, Anamarija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
18.07
Godina
2019
Stranica
50
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
Dijabetes tip 1 ; autoimune bolesti štitnjače ; Hashimoto tiroiditis ; karakteristike prehrane ; prehrambeni izvori joda
(Type 1 diabetes ; autoimmune thyroid disease ; Hashimoto thyroiditis ; dietary characteristics ; dietary iodine)
Sažetak
Dijabetes mellitus tipa 1 (DMT1) i bolesti štitnjače su dva najčešća endokrinološka poremećaja koja se često javljaju istovremeno. Ističu se Hashimoto tiroiditis (HT) odnosno stanje hipotireoze i Gravesova bolest (GB) koju odražava stanje hipertireoze. Specifičnost je ta što se ova dva stanja mogu međusobno izmjenjivati. Etiologija autoimune bolesti štitnjače vrlo je kompleksna i nedovoljno razjašnjena te stoga ne čudi što ne postoje službene smjernice za prehranu kod ovih stanja. Provedeno je opažajno istraživanje primjenom anonimnog upitnika koje je imalo za cilj analizirati karakteristike prehrane oboljelih od DMT1 s razvijenim HT (DMT1+HT, N=23) u odnosu na kontrolnu skupinu (samo DMT1, N=31). Samo jedan ispitanik je imao GB a 22 HT, 95, 6 % su žene, a prosječna starost oboljelih 27, 5 ± 10, 1 godina. Pretilost je utvrđena samo kod DMT1+HT (10, 5 %) što se može dovesti u vezu s usporenim metabolizmom kod hipotireoze. Nisu utvrđene značajne razlike u konzumaciji osnovnih šest skupina hrane, no DMT1+HT ispitanici su češće isključivali mlijeko i/ili gluten iz prehrane a kao rezultat vlastitog istraživanja na internetu. DMT1+HT ispitanici jedu više povrća pri tome se bazirajući uglavnom na zeleno lisnatom povrću koje je važan izvor goitrogena. Oni također češće dosoljavaju hranu i prije nego ju probaju (17, 4 % u odnosu na 16, 1 % ; p=0, 008), a kuhinjska sol predstavlja važan izvor joda u prehrani (mandatorno obogaćivanje). Stručna edukacija o izvorima joda i goitrogena u hrani za oboljele s bolesti štitnjače je prijeko potrebna kako bi se izbjeglo posezanje za alternativnim i često neprovjerenim informacijama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam