Pregled bibliografske jedinice broj: 1012959
Utjecaj dodatka kalijevog klorida u salamuri na proizvodnju i svojstva sira tipa feta sa smanjenim udjelom soli
Utjecaj dodatka kalijevog klorida u salamuri na proizvodnju i svojstva sira tipa feta sa smanjenim udjelom soli, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1012959 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka kalijevog klorida u salamuri na proizvodnju i svojstva sira tipa feta sa smanjenim udjelom soli
(Influence of potassium chloride in brine on production and properties in low-salt feta cheese)
Autori
Gelo, Klara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2019
Stranica
49
Mentor
Lisak Jakopović, Katarina
Ključne riječi
natrijev klorid ; kalijev klorid ; Feta sir ; salamura
(sodium chloride ; potassium chloride ; Feta cheese ; brine)
Sažetak
Prekomjerni unos natrijevog klorida negativno utječe na zdravlje srca i krvožilnog sustava. Cilj ovog rada bio je ispitati mogućnost djelomične zamjene natrijevog klorida u salamuri s kalijevim kloridom te odrediti utjecaj na fizikalno-kemijske i senzorske karakteristike tijekom zrenja sira tipa feta. Proizvedena Feta čuvana je tijekom 28 dana u salamurama različitih koncentracija NaCl-a i KCl-a. U radu su određivani fizikalno-kemijski i mikrobiološki parametri za sve uzorke tijekom sedmog, četrnaestog, dvadesetprvog odnosno dvadesetosmog dana čuvanja uzoraka sireva te je provedeno senzorsko ocjenjivanje. Na temelju provedenog istraživanja može se reći da kalij klorid može poslužiti kao zamjena za natrij klorid i to u količini do 50 %, a da fizikalno- kemijski i senzorski parametri određivani tijekom čuvanja sira nisu značajno različiti u odnosu na kontrolni uzorak.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Lisak Jakopović
(mentor)