Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1012959

Utjecaj dodatka kalijevog klorida u salamuri na proizvodnju i svojstva sira tipa feta sa smanjenim udjelom soli


Gelo, Klara
Utjecaj dodatka kalijevog klorida u salamuri na proizvodnju i svojstva sira tipa feta sa smanjenim udjelom soli, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1012959 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka kalijevog klorida u salamuri na proizvodnju i svojstva sira tipa feta sa smanjenim udjelom soli
(Influence of potassium chloride in brine on production and properties in low-salt feta cheese)

Autori
Gelo, Klara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2019

Stranica
49

Mentor
Lisak Jakopović, Katarina

Ključne riječi
natrijev klorid ; kalijev klorid ; Feta sir ; salamura
(sodium chloride ; potassium chloride ; Feta cheese ; brine)

Sažetak
Prekomjerni unos natrijevog klorida negativno utječe na zdravlje srca i krvožilnog sustava. Cilj ovog rada bio je ispitati mogućnost djelomične zamjene natrijevog klorida u salamuri s kalijevim kloridom te odrediti utjecaj na fizikalno-kemijske i senzorske karakteristike tijekom zrenja sira tipa feta. Proizvedena Feta čuvana je tijekom 28 dana u salamurama različitih koncentracija NaCl-a i KCl-a. U radu su određivani fizikalno-kemijski i mikrobiološki parametri za sve uzorke tijekom sedmog, četrnaestog, dvadesetprvog odnosno dvadesetosmog dana čuvanja uzoraka sireva te je provedeno senzorsko ocjenjivanje. Na temelju provedenog istraživanja može se reći da kalij klorid može poslužiti kao zamjena za natrij klorid i to u količini do 50 %, a da fizikalno- kemijski i senzorski parametri određivani tijekom čuvanja sira nisu značajno različiti u odnosu na kontrolni uzorak.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Katarina Lisak Jakopović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Gelo, Klara
Utjecaj dodatka kalijevog klorida u salamuri na proizvodnju i svojstva sira tipa feta sa smanjenim udjelom soli, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Gelo, K. (2019) 'Utjecaj dodatka kalijevog klorida u salamuri na proizvodnju i svojstva sira tipa feta sa smanjenim udjelom soli', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gelo, Klara}, year = {2019}, pages = {49}, keywords = {natrijev klorid, kalijev klorid, Feta sir, salamura}, title = {Utjecaj dodatka kalijevog klorida u salamuri na proizvodnju i svojstva sira tipa feta sa smanjenim udjelom soli}, keyword = {natrijev klorid, kalijev klorid, Feta sir, salamura}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gelo, Klara}, year = {2019}, pages = {49}, keywords = {sodium chloride, potassium chloride, Feta cheese, brine}, title = {Influence of potassium chloride in brine on production and properties in low-salt feta cheese}, keyword = {sodium chloride, potassium chloride, Feta cheese, brine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font