Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1012757

Optimiranje proizvodnje napitaka na bazi sirutke i voćnog koncentrata


Brezović, Tena
Optimiranje proizvodnje napitaka na bazi sirutke i voćnog koncentrata, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1012757 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje proizvodnje napitaka na bazi sirutke i voćnog koncentrata
(Optimizing the production of beverages based on the whey and fruit concentrate)

Autori
Brezović, Tena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.09

Godina
2018

Stranica
34

Mentor
Lisak Jakopović, Katarina

Ključne riječi
napitci ; pasterizacija ; proteini sirutke ; sirutka
(beverages ; pasteurization ; whey ; whey proteins)

Sažetak
Kisela sirutka predstavlja veliki problem u mljekarskoj industriji. Postupak zbrinjavanja kisele sirutke je izrazito skup jer sadrži puno mineralnih tvari, a podložna je kvarenju zbog visokog sadržaja vode. Stoga je cilj rada bio optimirati proizvodnju napitaka na bazi sirutke i voćnog koncentrata uz dodatak aroma koristeći kiselu kravlju sirutku dobivenu tijekom proizvodnje svježeg sira. U preliminarnoj fazi istraživanja ispitivani su režimi pasterizacije 72 ℃/35 sekundi, 78 ℃/35 sekundi i 85 ℃/40 sekundi u svrhu pronalaska optimalnog načina pasterizacije za daljnju obradu kisele sirutke. Na temelju kemijskih, mikrobioloških i senzorskih analiza utvrđeno je da su najbolji rezultati analize postignuti pasterizacijom 85 ℃/40 sekundi, te je tako tretirana sirutka aromatizirana dodatkom voćnog koncentrata okusa kruška/marakuja uz dodatak arome tropskog voća. Proizvedenim napitcima na bazi sirutke i voćnog koncentrata određena je trajnost hladnim skladištenjem tijekom 21 dana, te su rezultati analiza pokazali da su napitci mikrobiološki i senzorski prihvatljivi do 14 dana hladnog skladištenja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Katarina Lisak Jakopović (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Brezović, Tena
Optimiranje proizvodnje napitaka na bazi sirutke i voćnog koncentrata, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Brezović, T. (2018) 'Optimiranje proizvodnje napitaka na bazi sirutke i voćnog koncentrata', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Brezovi\'{c}, Tena}, year = {2018}, pages = {34}, keywords = {napitci, pasterizacija, proteini sirutke, sirutka}, title = {Optimiranje proizvodnje napitaka na bazi sirutke i vo\'{c}nog koncentrata}, keyword = {napitci, pasterizacija, proteini sirutke, sirutka}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Brezovi\'{c}, Tena}, year = {2018}, pages = {34}, keywords = {beverages, pasteurization, whey, whey proteins}, title = {Optimizing the production of beverages based on the whey and fruit concentrate}, keyword = {beverages, pasteurization, whey, whey proteins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font