Pregled bibliografske jedinice broj: 1012757
Optimiranje proizvodnje napitaka na bazi sirutke i voćnog koncentrata
Optimiranje proizvodnje napitaka na bazi sirutke i voćnog koncentrata, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1012757 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje proizvodnje napitaka na bazi sirutke i voćnog koncentrata
(Optimizing the production of beverages based on the whey and fruit concentrate)
Autori
Brezović, Tena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.09
Godina
2018
Stranica
34
Mentor
Lisak Jakopović, Katarina
Ključne riječi
napitci ; pasterizacija ; proteini sirutke ; sirutka
(beverages ; pasteurization ; whey ; whey proteins)
Sažetak
Kisela sirutka predstavlja veliki problem u mljekarskoj industriji. Postupak zbrinjavanja kisele sirutke je izrazito skup jer sadrži puno mineralnih tvari, a podložna je kvarenju zbog visokog sadržaja vode. Stoga je cilj rada bio optimirati proizvodnju napitaka na bazi sirutke i voćnog koncentrata uz dodatak aroma koristeći kiselu kravlju sirutku dobivenu tijekom proizvodnje svježeg sira. U preliminarnoj fazi istraživanja ispitivani su režimi pasterizacije 72 ℃/35 sekundi, 78 ℃/35 sekundi i 85 ℃/40 sekundi u svrhu pronalaska optimalnog načina pasterizacije za daljnju obradu kisele sirutke. Na temelju kemijskih, mikrobioloških i senzorskih analiza utvrđeno je da su najbolji rezultati analize postignuti pasterizacijom 85 ℃/40 sekundi, te je tako tretirana sirutka aromatizirana dodatkom voćnog koncentrata okusa kruška/marakuja uz dodatak arome tropskog voća. Proizvedenim napitcima na bazi sirutke i voćnog koncentrata određena je trajnost hladnim skladištenjem tijekom 21 dana, te su rezultati analiza pokazali da su napitci mikrobiološki i senzorski prihvatljivi do 14 dana hladnog skladištenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Lisak Jakopović
(mentor)