Pregled bibliografske jedinice broj: 1012748
Utjecaj mlijeka na nutritivni status čovjeka
Utjecaj mlijeka na nutritivni status čovjeka, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1012748 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj mlijeka na nutritivni status čovjeka
(Influence of Milk on Nutritional Status of Human)
Autori
Dorić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2018
Stranica
28
Mentor
Lisak Jakopović, Katarina
Ključne riječi
kalcij, kravlje mlijeko ; kronične nezarazne bolesti ; osteoporoza ; pretilost
(bovine milk ; calcium ; noncommunicable diseases ; obesity ; osteoporosis)
Sažetak
Kravlje mlijeko je proizvod mliječne žlijezde ženke goveda i namirnica je iznimne nutritivne vrijednosti. Sadržava biološki vrijedne proteine čijom hidrolizom nastaju bioaktivni peptidi s antioksidacijskim svojstvima. Mlijeko je osobito dobar izvor vitamina B2 i B12 te je najznačajniji izvor kalcija u ljudskoj prehrani. Dosadašnja istraživanja ukazuju na pozitivan učinak mlijeka i njegovih komponenti na rast djece, regulaciju tjelesne mase te prevenciju osteoporoze, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tipa 2 te nekih vrsta karcinoma. Negativan učinak pripisuje mu se u nastajanju karcinoma prostate, a konzumacija mlijeka može predstavljati problem i kod osoba s alergijom ili intolerancijom. U ovom završnom radu prikupljene su informacije o dosadašnjim istraživanjima utjecaja mlijeka na nutritivni status i zdravlje čovjeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Lisak Jakopović
(mentor)