Pregled bibliografske jedinice broj: 1012742
Fizikalno - kemijska usporedba sastava kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka
Fizikalno - kemijska usporedba sastava kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1012742 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno - kemijska usporedba sastava kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka
(Comparison of physic-chemical composition of cow, goat and sheep milk)
Autori
Zlatar, Filip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2018
Stranica
25
Mentor
Lisak Jakopović, Katarina
Ključne riječi
kozje mlijeko ; kravlje mlijeko ; ovčje mlijeko ; sastav ; usporedba
(comparison of milks ; content of milk ; cow milk ; goat milk ; sheep milk)
Sažetak
Mlijeko, kao prva hrana svakog sisavca, je najkompletnija prirodna tekućina. Iako je mlijeko primarno namijenjeno mladim sisavcima ono sadržava sve tvari neophodne za normalnu funkciju ljudskog organizma. Mljekarska industrija se smatra najinovativnijim prehrambenim sektorom u Europskoj Uniji zbog široke palete proizvoda koji se mogu dobiti iz jedne početne sirovine – mlijeka. Za odabir sirovine (s obzirom na vrstu mlijeka) i tehnološkog procesa (s obzirom na ekonomsku isplativost) potrebno je dobro poznavati fizikalno – kemijske karakteristike mlijeka. Upravo je zato cilj ovoga rada bio usporediti fizikalno - kemijski sastav tri vrste mlijeka i to kravljega, kozjega i ovčjega te analizirati i diskutirati sličnosti i razlike među njima. Na taj način će se dobiti kompletna slika navedenih vrsta mlijeka te olakšati odabir sirovine proizvođačima, odnosno potrošačima pružati informacije o nutritivnoj vrijednosti mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Katarina Lisak Jakopović
(mentor)