Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1012445

Primjena različitih koncentracija arome u krmnim smjesama na proizvodne karakteristike odlučene prasadi


Steiner, Zvonimir; Čeh, Ivana; Prakatur, Ivana; Novoselec, Josip; Klir, Željka; Ronta, Mario; Mirković, Ivana; Kralik, Davor; Spajić, Robert; Begić, Sabina
Primjena različitih koncentracija arome u krmnim smjesama na proizvodne karakteristike odlučene prasadi // Zbornik sažetaka 26. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2019
Opatija, Hrvatska, 2019. str. 48-48 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 1012445 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena različitih koncentracija arome u krmnim smjesama na proizvodne karakteristike odlučene prasadi
(The application of different concentrations of flavor in feed mixtures to the production characteristics weaning piglets)

Autori
Steiner, Zvonimir ; Čeh, Ivana ; Prakatur, Ivana ; Novoselec, Josip ; Klir, Željka ; Ronta, Mario ; Mirković, Ivana ; Kralik, Davor ; Spajić, Robert ; Begić, Sabina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik sažetaka 26. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2019 / - , 2019, 48-48

Skup
26. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 26th international conference KRMIVA

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 05.06.2019. - 07.06.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
prasad ; odbiće ; aroma ; prirast ; konverzija
(piglet ; veaning ; flavour ; gain ; conversion)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodavanja različitih koncentracija arome vanilije u krmne smjese na proizvodne pokazatelje odlučene prasadi. Istraživanje je provedeno na 30 prasadi (starosti oko 40 dana) i trajalo je 37 dana. Prasad je podijeljena u tri skupine: kontrolna i dvije pokusne skupine. Pokusnoj skupini 1 u krmnu smjesu dodana je aroma vanilla buttercream u koncentraciji od 0, 05%, dok je pokusna skupina 2 konzumirala smjesu u koju je dodano 0, 1% arome vanilla buttercream. Završno vaganje pokazalo je nešto više srednje vrijednosti kod pokusnih skupina, u odnosu na kontrolnu skupinu. Pokusna skupina 2 imala je najviše srednje vrijednosti tjelesnih masa (24, 45 kg) u odnosu na pokusnu 1 skupinu (24, 28 kg) i kontrolnu skupinu (23, 5 kg). Statistički značajnih razlika nije bilo. Kontrolna skupina imala je najmanji prirast od (13, 99 kg), nešto veći prirast imala je pokusna skupina 1 (14, 37 kg) dok je pokusna skupina 2 mjerila najviši prirast (14, 43 kg). Najniža konverzija hrane za kg prirasta izmjerena je u pokusnoj skupini 2 (1, 81 kg/kg), u odnosu na pokusnu skupinu 1 (1, 84 kg/kg), dok je u kontrolnoj skupini izmjerena najviša konverzija hrane za kg prirasta (1, 89 kg/kg).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

bib.irb.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Steiner, Zvonimir; Čeh, Ivana; Prakatur, Ivana; Novoselec, Josip; Klir, Željka; Ronta, Mario; Mirković, Ivana; Kralik, Davor; Spajić, Robert; Begić, Sabina
Primjena različitih koncentracija arome u krmnim smjesama na proizvodne karakteristike odlučene prasadi // Zbornik sažetaka 26. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2019
Opatija, Hrvatska, 2019. str. 48-48 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
Steiner, Z., Čeh, I., Prakatur, I., Novoselec, J., Klir, Ž., Ronta, M., Mirković, I., Kralik, D., Spajić, R. & Begić, S. (2019) Primjena različitih koncentracija arome u krmnim smjesama na proizvodne karakteristike odlučene prasadi. U: Zbornik sažetaka 26. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2019.
@article{article, author = {Steiner, Zvonimir and \v{C}eh, Ivana and Prakatur, Ivana and Novoselec, Josip and Klir, \v{Z}eljka and Ronta, Mario and Mirkovi\'{c}, Ivana and Kralik, Davor and Spaji\'{c}, Robert and Begi\'{c}, Sabina}, year = {2019}, pages = {48-48}, keywords = {prasad, odbi\'{c}e, aroma, prirast, konverzija}, title = {Primjena razli\v{c}itih koncentracija arome u krmnim smjesama na proizvodne karakteristike odlu\v{c}ene prasadi}, keyword = {prasad, odbi\'{c}e, aroma, prirast, konverzija}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Steiner, Zvonimir and \v{C}eh, Ivana and Prakatur, Ivana and Novoselec, Josip and Klir, \v{Z}eljka and Ronta, Mario and Mirkovi\'{c}, Ivana and Kralik, Davor and Spaji\'{c}, Robert and Begi\'{c}, Sabina}, year = {2019}, pages = {48-48}, keywords = {piglet, veaning, flavour, gain, conversion}, title = {The application of different concentrations of flavor in feed mixtures to the production characteristics weaning piglets}, keyword = {piglet, veaning, flavour, gain, conversion}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font