Pregled bibliografske jedinice broj: 1012445
Primjena različitih koncentracija arome u krmnim smjesama na proizvodne karakteristike odlučene prasadi
Primjena različitih koncentracija arome u krmnim smjesama na proizvodne karakteristike odlučene prasadi // Zbornik sažetaka 26. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2019
Opatija, Hrvatska, 2019. str. 48-48 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1012445 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena različitih koncentracija arome u krmnim smjesama na proizvodne karakteristike odlučene prasadi
(The application of different concentrations of flavor in feed mixtures to the production characteristics weaning piglets)
Autori
Steiner, Zvonimir ; Čeh, Ivana ; Prakatur, Ivana ; Novoselec, Josip ; Klir, Željka ; Ronta, Mario ; Mirković, Ivana ; Kralik, Davor ; Spajić, Robert ; Begić, Sabina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik sažetaka 26. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2019
/ - , 2019, 48-48
Skup
26. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 26th international conference KRMIVA
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 05.06.2019. - 07.06.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
prasad ; odbiće ; aroma ; prirast ; konverzija
(piglet ; veaning ; flavour ; gain ; conversion)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodavanja različitih koncentracija arome vanilije u krmne smjese na proizvodne pokazatelje odlučene prasadi. Istraživanje je provedeno na 30 prasadi (starosti oko 40 dana) i trajalo je 37 dana. Prasad je podijeljena u tri skupine: kontrolna i dvije pokusne skupine. Pokusnoj skupini 1 u krmnu smjesu dodana je aroma vanilla buttercream u koncentraciji od 0, 05%, dok je pokusna skupina 2 konzumirala smjesu u koju je dodano 0, 1% arome vanilla buttercream. Završno vaganje pokazalo je nešto više srednje vrijednosti kod pokusnih skupina, u odnosu na kontrolnu skupinu. Pokusna skupina 2 imala je najviše srednje vrijednosti tjelesnih masa (24, 45 kg) u odnosu na pokusnu 1 skupinu (24, 28 kg) i kontrolnu skupinu (23, 5 kg). Statistički značajnih razlika nije bilo. Kontrolna skupina imala je najmanji prirast od (13, 99 kg), nešto veći prirast imala je pokusna skupina 1 (14, 37 kg) dok je pokusna skupina 2 mjerila najviši prirast (14, 43 kg). Najniža konverzija hrane za kg prirasta izmjerena je u pokusnoj skupini 2 (1, 81 kg/kg), u odnosu na pokusnu skupinu 1 (1, 84 kg/kg), dok je u kontrolnoj skupini izmjerena najviša konverzija hrane za kg prirasta (1, 89 kg/kg).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Mario Ronta
(autor)
Željka Klir
(autor)
Davor Kralik
(autor)
Josip Novoselec
(autor)
Robert Spajić
(autor)
Ivana Prakatur
(autor)
Zvonimir Steiner
(autor)