Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1012160

Funkcionalni potencijal oligosaharida iz agro- industrijskog otpada


Draženka Komes; Aleksandra Vojvodić Cebin
Funkcionalni potencijal oligosaharida iz agro- industrijskog otpada // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 57-74


CROSBI ID: 1012160 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalni potencijal oligosaharida iz agro- industrijskog otpada
(Functional potential of oligosaccharides from agro-industrial waste)

Autori
Draženka Komes ; Aleksandra Vojvodić Cebin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije

Urednik/ci
Šubarić, Drago

Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Grad
Osijek

Godina
2017

Raspon stranica
57-74

ISBN
978-953-7005-51-1

Ključne riječi
agro-industrijski otpad, funkcionalna hrana, oligosaharidi, polisaharidi, prebiotici
(agro-industrial waste, functional food, oligosaccharides, polysaccharides, prebiotics)

Sažetak
Sukladno tendencijama ekološki prihvatljive i ekonomične proizvodnje funkcionalnih prehrambenih proizvoda, velika pozornost istraživača i prehrambenih tehnologa usmjerena je na sekundarne biljne sirovine, kao važne, ali nedovoljno istražene, izvore bioaktivnih sastojaka. U novije vrijeme posebice je povećan interes za neprobavljivim oligosaharidima kao funkcionalnim prehrambenim sastojcima, zbog njihovog izraženog prebiotičkog potencijala. Stoga je u ovom poglavlju dan pregled fizikalno-kemijskih svojstava oligosaharida te su ukratko opisane tehnike proizvodnje iz agro- industrijskog otpada, funkcionalni učinci i industrijska primjena neprobavljivih oligosaharida. Posebno su navedene sekundarne biljne sirovine, načini izdvajanja i potencijalna primjena pektinskih i ksilanskih oligosaharida, koji se posljednjih godina najviše istražuju te se kategoriziraju kao „prebiotici u usponu“.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Draženka Komes; Aleksandra Vojvodić Cebin
Funkcionalni potencijal oligosaharida iz agro- industrijskog otpada // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 57-74
Draženka Komes & Aleksandra Vojvodić Cebin (2017) Funkcionalni potencijal oligosaharida iz agro- industrijskog otpada. U: Šubarić, D. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije. Osijek, Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, str. 57-74.
@inbook{inbook, editor = {\v{S}ubari\'{c}, D.}, year = {2017}, pages = {57-74}, keywords = {agro-industrijski otpad, funkcionalna hrana, oligosaharidi, polisaharidi, prebiotici}, isbn = {978-953-7005-51-1}, title = {Funkcionalni potencijal oligosaharida iz agro- industrijskog otpada}, keyword = {agro-industrijski otpad, funkcionalna hrana, oligosaharidi, polisaharidi, prebiotici}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, editor = {\v{S}ubari\'{c}, D.}, year = {2017}, pages = {57-74}, keywords = {agro-industrial waste, functional food, oligosaccharides, polysaccharides, prebiotics}, isbn = {978-953-7005-51-1}, title = {Functional potential of oligosaccharides from agro-industrial waste}, keyword = {agro-industrial waste, functional food, oligosaccharides, polysaccharides, prebiotics}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font