Pregled bibliografske jedinice broj: 1012160
Funkcionalni potencijal oligosaharida iz agro- industrijskog otpada
Funkcionalni potencijal oligosaharida iz agro- industrijskog otpada // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije / Šubarić, Drago (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 57-74
CROSBI ID: 1012160 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalni potencijal oligosaharida iz agro- industrijskog otpada
(Functional potential of oligosaccharides from agro-industrial waste)
Autori
Draženka Komes ; Aleksandra Vojvodić Cebin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, znanstveni
Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije
Urednik/ci
Šubarić, Drago
Izdavač
Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Grad
Osijek
Godina
2017
Raspon stranica
57-74
ISBN
978-953-7005-51-1
Ključne riječi
agro-industrijski otpad, funkcionalna hrana, oligosaharidi, polisaharidi, prebiotici
(agro-industrial waste, functional food, oligosaccharides, polysaccharides, prebiotics)
Sažetak
Sukladno tendencijama ekološki prihvatljive i ekonomične proizvodnje funkcionalnih prehrambenih proizvoda, velika pozornost istraživača i prehrambenih tehnologa usmjerena je na sekundarne biljne sirovine, kao važne, ali nedovoljno istražene, izvore bioaktivnih sastojaka. U novije vrijeme posebice je povećan interes za neprobavljivim oligosaharidima kao funkcionalnim prehrambenim sastojcima, zbog njihovog izraženog prebiotičkog potencijala. Stoga je u ovom poglavlju dan pregled fizikalno-kemijskih svojstava oligosaharida te su ukratko opisane tehnike proizvodnje iz agro- industrijskog otpada, funkcionalni učinci i industrijska primjena neprobavljivih oligosaharida. Posebno su navedene sekundarne biljne sirovine, načini izdvajanja i potencijalna primjena pektinskih i ksilanskih oligosaharida, koji se posljednjih godina najviše istražuju te se kategoriziraju kao „prebiotici u usponu“.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb