Pregled bibliografske jedinice broj: 1012085
Utjecaj duljine maceracije na polifenolni sastav mošta sorte 'Cabernet sauvignon'
Utjecaj duljine maceracije na polifenolni sastav mošta sorte 'Cabernet sauvignon', 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1012085 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj duljine maceracije na polifenolni sastav mošta sorte 'Cabernet sauvignon'
(Impacts of maceration length at the polyphenol composition of the grape must of 'Cabernet sauvignon')
Autori
Maleš, Ante
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2019
Stranica
32
Mentor
Andabaka, Željko
Neposredni voditelj
Šikuten, Iva
Ključne riječi
Cabernet sauvignon ; maceracija ; polifenoli ; mošt
(Cabernet sauvignon ; maceration ; polyphenols ; grape must)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada je bio utvrditi utjecaj dužine trajanja maceracije na sadržaj polifenolnih spojeva u moštu sorte 'Cabernet sauvignon' za 2017. godinu na području vinogorja Šibenik. Polifenlni spojevi su jedni od najvažnijih čimbenika kakvoće vina budući da utječu na boju, okus, gorčinu, trpkost i potencijal starenja vina. Pokus je bio postavljen s četiri pokusne varijante koje se razlikuju po duljini trajanja maceracije. Maceracija je trajala od tri do dvanaest dana. Kemijskom analizom utvrđeno je da je dužina maceracije utjecala na povećanje vrijednosti sadržaja polifenolnih spojeva, što posljedično ima utjecaj na samu kvalitetu i tip vina koji želimo proizvesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb