Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1012083

Utjecaj primjene aditiva kod siliranja na konzumaciju i in vivo probavljivost suhe tvari sjenaže u hranidbi kastriranih ovnova


Krešimir Bošnjak; Marina Vranić; Ivana Čačić; Matea Županović;
Utjecaj primjene aditiva kod siliranja na konzumaciju i in vivo probavljivost suhe tvari sjenaže u hranidbi kastriranih ovnova // Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog Simpozija Agronoma / Mioč, Boro Širić, Ivan ; (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 439-442 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1012083 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj primjene aditiva kod siliranja na konzumaciju i in vivo probavljivost suhe tvari sjenaže u hranidbi kastriranih ovnova
(The effect of additive application to grass clover mixture at ensiling on haylage dry matter ad libitum intake and in vivo digestibility in wether sheep)

Autori
Krešimir Bošnjak ; Marina Vranić ; Ivana Čačić ; Matea Županović ;

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog Simpozija Agronoma / Mioč, Boro Širić, Ivan ; - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 439-442

Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
siliranje, aditivi, sjenaža, konzumacija, probavljivost
(ensiling, aditive, haylage, intake, digestibility)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka aditiva kod siliranja djetelinsko travne smjese (DTS) na konzumaciju suhe tvari (ST) i probavljivost ST u hranidbi kastriranih ovnova. Istraživanje je provedeno na kastriranim ovnovima u metaboličkim kavezima, sa dva hranidbena tretmana (i) - travna sjenaža djetelinsko travne smjese (DTS) proljetnog porasta silirana bez dodatka aditiva (TS) i (ii) - travna sjenaža DTS proljetnog porasta silirana s dodatkom aditiva (TSA). Korišten je aditiv „Sill All“ koji sadrži bakterije mliječno kiselinskog vrenja i enzime celulazu, hemicelulazu, pektinazu i amilazu. Primjena aditiva rezultirala je povećanjem konzumacije ST TSA za 27, 5 % (P<0, 001) i povećanjem probavljivosti ST TSA za 8, 1 % (P<0, 001) u usporedbi sa sjenažom siliranom bez primjene aditiva (TA). Rezultati upućuju da primjena aditiva tijekom siliranja značajno povećava hranjivu vrijednost sjenaže DTS-a u hranidbi kastriranih ovnova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marina Vranic (autor)

Avatar Url Krešimir Bošnjak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Krešimir Bošnjak; Marina Vranić; Ivana Čačić; Matea Županović;
Utjecaj primjene aditiva kod siliranja na konzumaciju i in vivo probavljivost suhe tvari sjenaže u hranidbi kastriranih ovnova // Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog Simpozija Agronoma / Mioč, Boro Širić, Ivan ; (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 439-442 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Krešimir Bošnjak, Marina Vranić, Ivana Čačić, Matea Županović & (2019) Utjecaj primjene aditiva kod siliranja na konzumaciju i in vivo probavljivost suhe tvari sjenaže u hranidbi kastriranih ovnova. U: Mioč, Boro Širić, Ivan & (ur.)Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog Simpozija Agronoma.
@article{article, year = {2019}, pages = {439-442}, keywords = {siliranje, aditivi, sjena\v{z}a, konzumacija, probavljivost}, title = {Utjecaj primjene aditiva kod siliranja na konzumaciju i in vivo probavljivost suhe tvari sjena\v{z}e u hranidbi kastriranih ovnova}, keyword = {siliranje, aditivi, sjena\v{z}a, konzumacija, probavljivost}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, year = {2019}, pages = {439-442}, keywords = {ensiling, aditive, haylage, intake, digestibility}, title = {The effect of additive application to grass clover mixture at ensiling on haylage dry matter ad libitum intake and in vivo digestibility in wether sheep}, keyword = {ensiling, aditive, haylage, intake, digestibility}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font