Pregled bibliografske jedinice broj: 1012083
Utjecaj primjene aditiva kod siliranja na konzumaciju i in vivo probavljivost suhe tvari sjenaže u hranidbi kastriranih ovnova
Utjecaj primjene aditiva kod siliranja na konzumaciju i in vivo probavljivost suhe tvari sjenaže u hranidbi kastriranih ovnova // Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog Simpozija Agronoma / Mioč, Boro Širić, Ivan ; (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 439-442 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1012083 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj primjene aditiva kod siliranja na konzumaciju i in vivo probavljivost suhe tvari sjenaže u hranidbi kastriranih ovnova
(The effect of additive application to grass clover mixture at ensiling on haylage dry matter ad libitum intake and in vivo digestibility in wether sheep)
Autori
Krešimir Bošnjak ; Marina Vranić ; Ivana Čačić ; Matea Županović ;
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 54. hrvatskog i 14. međunarodnog Simpozija Agronoma
/ Mioč, Boro Širić, Ivan ; - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 439-442
Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
siliranje, aditivi, sjenaža, konzumacija, probavljivost
(ensiling, aditive, haylage, intake, digestibility)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka aditiva kod siliranja djetelinsko travne smjese (DTS) na konzumaciju suhe tvari (ST) i probavljivost ST u hranidbi kastriranih ovnova. Istraživanje je provedeno na kastriranim ovnovima u metaboličkim kavezima, sa dva hranidbena tretmana (i) - travna sjenaža djetelinsko travne smjese (DTS) proljetnog porasta silirana bez dodatka aditiva (TS) i (ii) - travna sjenaža DTS proljetnog porasta silirana s dodatkom aditiva (TSA). Korišten je aditiv „Sill All“ koji sadrži bakterije mliječno kiselinskog vrenja i enzime celulazu, hemicelulazu, pektinazu i amilazu. Primjena aditiva rezultirala je povećanjem konzumacije ST TSA za 27, 5 % (P<0, 001) i povećanjem probavljivosti ST TSA za 8, 1 % (P<0, 001) u usporedbi sa sjenažom siliranom bez primjene aditiva (TA). Rezultati upućuju da primjena aditiva tijekom siliranja značajno povećava hranjivu vrijednost sjenaže DTS-a u hranidbi kastriranih ovnova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb