Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1012055

Karakterizacija pektinskih biofilmova obogaćenih polifenolnim ekstraktima izoliranim iz otpada espresso kave


Ban, Lucija
Karakterizacija pektinskih biofilmova obogaćenih polifenolnim ekstraktima izoliranim iz otpada espresso kave, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1012055 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija pektinskih biofilmova obogaćenih polifenolnim ekstraktima izoliranim iz otpada espresso kave
(Characterization of pectin biofilms enriched with polyphenolic extracts isolated from espresso coffee waste)

Autori
Ban, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2019

Stranica
35

Mentor
Ninčević Grassino, Antonela

Ključne riječi
biofilmovi, otpad espresso kave, pectin, polifenoli
(biofilms, espresso coffee waste, pectin, polyphenols)

Sažetak
U ovom radu je određen sadržaj fenola i flavonoida u uzorcima espresso kave i otpada, jeftinog i ekološki prihvatljivog biosupstrata, zaostalog nakon njene pripreme. Spektrofotometrijskom analizom je pokazano da espresso kava sadrži 225 do 298 mg g-1, a otpad 10 do 24 mg g-1 ukupnih fenola. Utvrđeno je da početna odvaga otpada od 1, 5 g, volumni udio etanola od 70 % i vrijeme od 60 minuta pogoduju njihovoj učinkovitoj ekstrakciji, pa su navedeni parametri upotrebljeni pri pripremi ekstrakata (5, 10 i 20 %) inkorporiranih u pektinske biofilmove. Karakterizacijom boje biofilmova utvrđeno je da uzorci sa inkorporiranim ekstraktima otpada kave jesu tamniji od standarda (1 i 2 % pektin), dok je analizom teksuralnih svojstava pokazano da biofilm priređen otapanjem 2 %-tnog pektina u 20 %-tnom etanolnom ekstaktu otpada kave ima najveću čvrstoću.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Ban, Lucija
Karakterizacija pektinskih biofilmova obogaćenih polifenolnim ekstraktima izoliranim iz otpada espresso kave, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ban, L. (2019) 'Karakterizacija pektinskih biofilmova obogaćenih polifenolnim ekstraktima izoliranim iz otpada espresso kave', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ban, Lucija}, year = {2019}, pages = {35}, keywords = {biofilmovi, otpad espresso kave, pectin, polifenoli}, title = {Karakterizacija pektinskih biofilmova oboga\'{c}enih polifenolnim ekstraktima izoliranim iz otpada espresso kave}, keyword = {biofilmovi, otpad espresso kave, pectin, polifenoli}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ban, Lucija}, year = {2019}, pages = {35}, keywords = {biofilms, espresso coffee waste, pectin, polyphenols}, title = {Characterization of pectin biofilms enriched with polyphenolic extracts isolated from espresso coffee waste}, keyword = {biofilms, espresso coffee waste, pectin, polyphenols}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font