Pregled bibliografske jedinice broj: 1011708
Usklađenost prehrane dojenčadi i male djece s važećim smjernicama
Usklađenost prehrane dojenčadi i male djece s važećim smjernicama, 2019., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1011708 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usklađenost prehrane dojenčadi i male djece s važećim smjernicama
(Compliance of infant and toddler nutrition with current guidelines)
Autori
Domislović, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
14.05
Godina
2019
Stranica
57
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
dojančad ; mala djeca ; prehrana ; smjernice
(infants ; todlers ; dietary habits ; dietary recmmendations)
Sažetak
Pravilna prehrana osigurava djetetu sve hranjive tvari potrebne za pravilan tjelesni rast i razvoj te utječe na usvajanje pravilnih prehrambenih navika čime igra značajnu ulogu u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti povezanih s hranom (gojaznost, dijabetes tipa II, hipertenzija, kardiovaskularne bolesti, rahitis i osteoporoza), jačanju imunološkog sustava, produženju životnog vijeka i podizanju životnog standarda. Cilj ovog istraživanja bio je prikupiti podatke o prehrani dojenčadi i male djece dobi 6 – 24 mjeseca te njezinoj usklađenosti s prehrambenim smjernicama za promatranu dobnu skupinu. Istraživanje je provedeno putem prigodne on-line ankete kroz grupu koja se bavi poticanjem na pravilnu prehranu. Putem upitnika prikupljeni su podaci o dojenju, početku dohrane, izboru namirnica za dohranu te o tome na koji način majke dolaze do saznanja o prehrani. Rezultati su pokazali da isključivo dojenje sukladno smjernicama prakticira tek 39 % ispitanica. Većina majki (63 %) počinje s dohranom u dobi djeteta od 6 mjeseci. Djeci dobi iznad jedne godine ispitanice nude meso i ribu dva do tri puta tjedno (59 % i 64 % ispitanica), voće nekoliko puta dnevno (55 % ispitanica), povrće jednom dnevno (59 % ispitanica). Mlijeko i mliječne proizvode 73 % majki nudi jednom dnevno. Sveukupno rezultati pokazuju pozitivan trend u promociji pravilne prehrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)