Pregled bibliografske jedinice broj: 1011556
Usporedba sastava i svojstava mlijeka magarica s kravljim i humanim
Usporedba sastava i svojstava mlijeka magarica s kravljim i humanim, 2019., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1011556 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba sastava i svojstava mlijeka magarica s kravljim i humanim
(Comparison of composition and properties of donkey milk with cows and human)
Autori
Samaržija, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2019
Stranica
24
Mentor
Antunac, Neven
Ključne riječi
mlijeko magarica, kravlje mlijeko, humano mlijeko, terapeutska svojstva
(donkey milk, cow milk, human milk, therapeutic properties)
Sažetak
Mlijeko magarica zbog kemijskog sastava, fizikalnih i terapeutskih svojstava postaje predmetom interesa sve većeg broja istraživača. U radu je opisan kemijski sastav, fizikalna i terapeutska svojstva mlijeka magarica te sličnosti i razlike s kravljim i humanim. Mlijeko magarica najsličnije je humanom, te se sve više koristi kao zamjena za humano mlijeko, osobito kod novorođenčadi koja su alergična na proteine kravljeg mlijeka ili im je humano mlijeko nedostupno. U radu su navedeni razlozi prikladnosti uporabe mlijeka magarica u prevenciji pojedinih bolesti imunološkog sustava i regulaciji probavnih smetnji kod djece i odraslih osoba. Također, zbog niskog broja mikroorganizama i visokog udjela antimikrobnih tvari, mlijeko magarica koristi se u proizvodnji fermentiranih mlijeka i dodaje se u mlijeko preživača u svrhu sprječavanja pogrešaka sira (pogreške nadimanja sireva). Koristi se i u proizvodnji kozmetičkih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski