Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1011556

Usporedba sastava i svojstava mlijeka magarica s kravljim i humanim


Samaržija, Martina
Usporedba sastava i svojstava mlijeka magarica s kravljim i humanim, 2019., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1011556 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Usporedba sastava i svojstava mlijeka magarica s kravljim i humanim
(Comparison of composition and properties of donkey milk with cows and human)

Autori
Samaržija, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2019

Stranica
24

Mentor
Antunac, Neven

Ključne riječi
mlijeko magarica, kravlje mlijeko, humano mlijeko, terapeutska svojstva
(donkey milk, cow milk, human milk, therapeutic properties)

Sažetak
Mlijeko magarica zbog kemijskog sastava, fizikalnih i terapeutskih svojstava postaje predmetom interesa sve većeg broja istraživača. U radu je opisan kemijski sastav, fizikalna i terapeutska svojstva mlijeka magarica te sličnosti i razlike s kravljim i humanim. Mlijeko magarica najsličnije je humanom, te se sve više koristi kao zamjena za humano mlijeko, osobito kod novorođenčadi koja su alergična na proteine kravljeg mlijeka ili im je humano mlijeko nedostupno. U radu su navedeni razlozi prikladnosti uporabe mlijeka magarica u prevenciji pojedinih bolesti imunološkog sustava i regulaciji probavnih smetnji kod djece i odraslih osoba. Također, zbog niskog broja mikroorganizama i visokog udjela antimikrobnih tvari, mlijeko magarica koristi se u proizvodnji fermentiranih mlijeka i dodaje se u mlijeko preživača u svrhu sprječavanja pogrešaka sira (pogreške nadimanja sireva). Koristi se i u proizvodnji kozmetičkih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Neven Antunac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Samaržija, Martina
Usporedba sastava i svojstava mlijeka magarica s kravljim i humanim, 2019., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
Samaržija, M. (2019) 'Usporedba sastava i svojstava mlijeka magarica s kravljim i humanim', diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Samar\v{z}ija, Martina}, year = {2019}, pages = {24}, keywords = {mlijeko magarica, kravlje mlijeko, humano mlijeko, terapeutska svojstva}, title = {Usporedba sastava i svojstava mlijeka magarica s kravljim i humanim}, keyword = {mlijeko magarica, kravlje mlijeko, humano mlijeko, terapeutska svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Samar\v{z}ija, Martina}, year = {2019}, pages = {24}, keywords = {donkey milk, cow milk, human milk, therapeutic properties}, title = {Comparison of composition and properties of donkey milk with cows and human}, keyword = {donkey milk, cow milk, human milk, therapeutic properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font