Pregled bibliografske jedinice broj: 1011553
Intolerancija na laktozu i alergija na proteine kravljeg mlijeka
Intolerancija na laktozu i alergija na proteine kravljeg mlijeka, 2019., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1011553 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Intolerancija na laktozu i alergija na proteine kravljeg mlijeka
(Lactose intolerance and allergy to proteins of cows milk)
Autori
Turić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2019
Stranica
30
Mentor
Antunac, Neven
Ključne riječi
intolerancija na laktozu, alergija na proteine kravljeg mlijeka, laktoza, mljekarska industrija
(lactose intolerance, allergy to proteins of cows milk, lactose, dairy industry)
Sažetak
Intolerancija na laktozu i alergija na proteine kravljeg mlijeka danas predstavljaju problem koji se često javlja. U radu su prikazani i opisani pojmovi intolerancije na laktozu te alergije na proteine kravljeg mlijeka, te njihov negativan učinak na zdravlje čovjeka što uključuje pojavu tegoba poput dijareje, povraćanja, nadutosti, alergijskih reakcija i dr., te njihovu prevenciju, i liječenje. Ova dva pojma je potrebno razlikovati tako se kod alergije na proteine kravljeg mlijeka radi o reagiranju imunološkog sustava dok se kod intolerancije na laktozu radi o nepodnošenju određenog sastojka hrane uslijed nemogućnosti njegove probave (npr. enzimatski nedostatak) ili nekog drugog neimunološkog razloga. Rješavanje ovih dvaju problema predstavlja veliki izazov za mliječnu industriju, te poticaj za razvoj proizvoda koji će pomoći populaciji zahvaćenoj ovim problemima.
Izvorni jezik
Hrvatski