Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1011493

Proizvodnja optički čiste mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus gasseri JCM 1131T


Prah, Juliana Lana
Proizvodnja optički čiste mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus gasseri JCM 1131T, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1011493 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja optički čiste mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus gasseri JCM 1131T
(PRODUCTION OF OPTICALLY PURE LACTIC ACID BY BACTERIUM Lactobacillus gasseri JCM 1131T)

Autori
Prah, Juliana Lana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.02

Godina
2019

Stranica
53

Mentor
Trontel, Antonija

Ključne riječi
optički čista mliječna kiselina, Lactobacillus gasseri, predobrađena pšenična slama, enzimska hidroliza
(optically pure lactic acid, Lactobacillus gasseri, pretreated wheat straw, enzimatic hydrolysis)

Sažetak
U ovom radu proveden je uzgoj divljeg tipa bakterije Lactobacillus gasseri JCM 1131T koji proizvodi oba stereoizomera mliječne kiseline, L-(+)- i D-(-)-mliječnu kiselinu, u MRS podlozi s relativno niskom (20 g L-1 ) i visokom početnom koncentracijom glukoze (80 g L-1 ) kako bi se utvrdilo postoji li značajna inhibicija supstratom tijekom uzgoja šaržnim postupkom u bioreaktoru s miješalom. Zatim su provedeni uzgoji dva genetski modificirana soja ove bakterije koji mogu proizvoditi samo jedan stereoizomer mliječne kiseline, L-(+)-mliječnu kiselinu (L. gasseri Hi 41/3/2) i D-(-)-mliječnu kiselinu (L. gasseri Hi 26/13/10) u MRS podlozi (20 g L-1). Izračunati osnovni biokinetički i procesni parametri korišteni su za određivanje uspješnosti provedenih bioprocesa te su dobivene vrijednosti uspoređene s vrijednostima dobivenim za divlji tip bakterije L. gasseri JCM 1131T (PrP, JCM 1131 T = 0, 66 g L-1 h-1 ; PrP, Hi 26/13/10 = 0, 66 g L-1 h-1 ; PrP, Hi 41/3/2 = 0, 63 g L-1 h-1). Zatim su provedeni bioprocesi odvojene hidrolize alkalno predobrađene pšenične slame s celulazama i fermentacije dobivenih ugljikohidrata u modificiranoj MRS podlozi do mliječne kiseline s pomoću dva genetski modificirana soja bakterije L. gasseri, te je određena uspješnost procesa proizvodnje oba stereoizomera mliječne kiseline na hidrolizatu lignoceluloznih sirovina (PrP, Hi 41/3/2 = 0, 83 g L-1 h-1 ; PrP, Hi 26/13/10 = 0, 75 g L-1 h-1).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-9717 - Održiva proizvodnja biokemikalija iz sekundarnih lignoceluloznih sirovina (OPB-SLS/SPB-LCF) (Šantek, Božidar, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
HRZZ-IP-2013-11-9158 - Održiva proizvodnja bioetanola i biokemikalija iz otpadnih poljoprivrednih lignoceluloznih sirovina (SPECH-LRM) (Šantek, Božidar, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Antonija Trontel (mentor)

Avatar Url Nenad Marđetko (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Prah, Juliana Lana
Proizvodnja optički čiste mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus gasseri JCM 1131T, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Prah, J. (2019) 'Proizvodnja optički čiste mliječne kiseline s pomoću bakterije Lactobacillus gasseri JCM 1131T', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Prah, Juliana Lana}, year = {2019}, pages = {53}, keywords = {opti\v{c}ki \v{c}ista mlije\v{c}na kiselina, Lactobacillus gasseri, predobra\djena p\v{s}eni\v{c}na slama, enzimska hidroliza}, title = {Proizvodnja opti\v{c}ki \v{c}iste mlije\v{c}ne kiseline s pomo\'{c}u bakterije Lactobacillus gasseri JCM 1131T}, keyword = {opti\v{c}ki \v{c}ista mlije\v{c}na kiselina, Lactobacillus gasseri, predobra\djena p\v{s}eni\v{c}na slama, enzimska hidroliza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Prah, Juliana Lana}, year = {2019}, pages = {53}, keywords = {optically pure lactic acid, Lactobacillus gasseri, pretreated wheat straw, enzimatic hydrolysis}, title = {PRODUCTION OF OPTICALLY PURE LACTIC ACID BY BACTERIUM Lactobacillus gasseri JCM 1131T}, keyword = {optically pure lactic acid, Lactobacillus gasseri, pretreated wheat straw, enzimatic hydrolysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font