Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1011449

Procjena proklijavanja u klasu kod različitih genotipova pšenice u polju i laboratoriju


Repinec, Doris
Procjena proklijavanja u klasu kod različitih genotipova pšenice u polju i laboratoriju, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1011449 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena proklijavanja u klasu kod različitih genotipova pšenice u polju i laboratoriju
(Estimation of pre-harvest sprouting in different wheat genotaypes in the field and laboratory)

Autori
Repinec, Doris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.07

Godina
2019

Stranica
25

Mentor
Lovrić, Ana

Ključne riječi
pšenica, priježetevno proklijavanje, dormantnost, oplemenjivanje, klijavost
(wheat, pre-harvest sprouting, dormancy, breeding, germination)

Sažetak
Priježetveno proklijavanje negativno utječe na prinos i kvalitetu zrna pšenice. Dormantnost zrna je glavna komponenta otpornosti na priježetveno proklijavanje. Poljski pokus s 23 genotipa ozime pšenice postavljen je tijekom vegetacijske sezone 2017./2018. na lokaciji Botinec. Pomoću tri laboratorijska testa klijavosti: cijela zrna u vodi (ZV), embriji u vodi (EV) i embriiji u otopini ABA (EABA) procijenjena je dormantnost u dva roka, žetvenoj zriobi (1. rok) i 10 dana nakon žetvene zriobe (2. rok), dok je poljsko proklijavanje procijenjeno u 2. roku. Analiza varijance pokazala je postojanje signifikantnog učinka genotipa, testa klijavosti kao i njihove interakcije za parametre klijavosti u oba roka. Vrijednost proklijalih zrna u polju varirala je kod 23 genotipa u rasponu od 2% do 58%. Indeks klijanja (GI) većine genotipova bio je manji u testu ZV nego kod EABA. Korelacija između GI u laboratoriju i postotka proklijalih zrna u polju je bila veća u 1. roku nego u 2. roku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Lovrić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Repinec, Doris
Procjena proklijavanja u klasu kod različitih genotipova pšenice u polju i laboratoriju, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Repinec, D. (2019) 'Procjena proklijavanja u klasu kod različitih genotipova pšenice u polju i laboratoriju', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Repinec, Doris}, year = {2019}, pages = {25}, keywords = {p\v{s}enica, prije\v{z}etevno proklijavanje, dormantnost, oplemenjivanje, klijavost}, title = {Procjena proklijavanja u klasu kod razli\v{c}itih genotipova p\v{s}enice u polju i laboratoriju}, keyword = {p\v{s}enica, prije\v{z}etevno proklijavanje, dormantnost, oplemenjivanje, klijavost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Repinec, Doris}, year = {2019}, pages = {25}, keywords = {wheat, pre-harvest sprouting, dormancy, breeding, germination}, title = {Estimation of pre-harvest sprouting in different wheat genotaypes in the field and laboratory}, keyword = {wheat, pre-harvest sprouting, dormancy, breeding, germination}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font