Pregled bibliografske jedinice broj: 1011449
Procjena proklijavanja u klasu kod različitih genotipova pšenice u polju i laboratoriju
Procjena proklijavanja u klasu kod različitih genotipova pšenice u polju i laboratoriju, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1011449 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena proklijavanja u klasu kod različitih genotipova pšenice u polju i laboratoriju
(Estimation of pre-harvest sprouting in different wheat genotaypes in the field and laboratory)
Autori
Repinec, Doris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2019
Stranica
25
Mentor
Lovrić, Ana
Ključne riječi
pšenica, priježetevno proklijavanje, dormantnost, oplemenjivanje, klijavost
(wheat, pre-harvest sprouting, dormancy, breeding, germination)
Sažetak
Priježetveno proklijavanje negativno utječe na prinos i kvalitetu zrna pšenice. Dormantnost zrna je glavna komponenta otpornosti na priježetveno proklijavanje. Poljski pokus s 23 genotipa ozime pšenice postavljen je tijekom vegetacijske sezone 2017./2018. na lokaciji Botinec. Pomoću tri laboratorijska testa klijavosti: cijela zrna u vodi (ZV), embriji u vodi (EV) i embriiji u otopini ABA (EABA) procijenjena je dormantnost u dva roka, žetvenoj zriobi (1. rok) i 10 dana nakon žetvene zriobe (2. rok), dok je poljsko proklijavanje procijenjeno u 2. roku. Analiza varijance pokazala je postojanje signifikantnog učinka genotipa, testa klijavosti kao i njihove interakcije za parametre klijavosti u oba roka. Vrijednost proklijalih zrna u polju varirala je kod 23 genotipa u rasponu od 2% do 58%. Indeks klijanja (GI) većine genotipova bio je manji u testu ZV nego kod EABA. Korelacija između GI u laboratoriju i postotka proklijalih zrna u polju je bila veća u 1. roku nego u 2. roku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)