Pregled bibliografske jedinice broj: 1011077
Utjecaj sustava držanja na kvalitetu mesa crne slavonske svinje
Utjecaj sustava držanja na kvalitetu mesa crne slavonske svinje // Proceedings:54th Croatian & 14thInternational Symposium on Agriculture / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 463-468 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1011077 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sustava držanja na kvalitetu mesa crne
slavonske svinje
(Effect of rearing system on meat quality of Black
Slavonian pig breed)
Autori
Gvozdanović, Kristina ; Margeta, Vladimir ; Djurkin Kušec, Ivona ; Margeta, Polonca ; Kušec, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings:54th Croatian & 14thInternational Symposium on Agriculture
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 463-468
Skup
54. hrvatski i 14. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 17.02.2019. - 22.02.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
crna slavonska svinja ; duboka stelja ; pašnjak ; kvaliteta mesa
(Black Slavonian pig ; deep litter ; pasture ; meat quality)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na 40 svinja crne slavonske pasmine. Svinje su bile podijeljene u dvije skupine s obzirom na sustav uzgoja ; uzgoj na pašnjaku te uzgoj na dubokoj stelji. Uzgoj na pašnjaku provođen je do dobi od 18 mjeseci, dok je uzgoj na dubokoj stelji trajao do dobi od 15 mjeseci starosti svinja. Nakon završetka tova, svinje su zaklane te su im određeni parametri sastava trupa te kakvoće mesa. Rezultati istraživanja su pokazali statistički značajan utjecaj sustava držanja na sve ispitivane parametre sastava trupa. U pogledu parametara kakvoće mesa, značajan utjecaj utvrđen je za pH45 i pH24 izmjereni u butu, vrijednosti boje L* i b* te gubitak mesnog soka određen EZ metodom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivona Djurkin Kušec
(autor)
Vladimir Margeta
(autor)
Goran Kušec
(autor)
Polonca Margeta
(autor)
Kristina Gvozdanović
(autor)