Pregled bibliografske jedinice broj: 1010799
Sinteza i izolacija prirodnih glikozida
Sinteza i izolacija prirodnih glikozida, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1010799 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sinteza i izolacija prirodnih glikozida
(Synthesis and Isolation of Natural Glycosides)
Autori
Furdi, Monika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
35
Mentor
Bušić, Valentina
Ključne riječi
glikozidi ; svojstva glikozida ; sinteza ; izolacija ; trehaloza
(glycosides ; glycoside properties ; synthesis ; isolation ; trehalose)
Sažetak
Glikozidi se ubrajaju u sekundarne metabolite biljaka koji sadrže šećernu komponentu povezanu glikozidnom vezom na neugljikohidratnu komponentu. Oni su obično gorke tvari. Pomoću kiselina se hidroliziraju na aglikon i šećer. Osim kiselinske hidrolize moguće je provesti i enzimsku koja je specifičnija. Aglikon je često oslobođen enzimatskim djelovanjem kada je biljno tkivo oštećeno. Glikozidi se razvrstavaju prema strukturi aglikona. Neki od najznačajnih glikozida u ljudskoj i životinjskoj prehrani uključuju saponine, glukozinolate, cijanogene glikozide, srčane glikozide i glikoalkaloide. Primjer nereducirajućeg šećera je trehaloza. Otkrivena u klicama raži još početkom ovog stoljeća. Rasprostranjena je u različitim organizmima poput bakterija, gljiva, biljaka, insekata i beskralježnjaka, a do sada je bila i izolirana iz njih. U ovom radu se obrađuju svojstva glikozida, sinteza glikozida, a eksperimentalni dio rada obuhvaća izolaciju trehaloze iz pekarskog kvasca.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija