Pregled bibliografske jedinice broj: 1010151
Validacija GC-MS metode za određivanje policikličnih aromatskih ugljikovodika u dimljenim kobasicama
Validacija GC-MS metode za određivanje policikličnih aromatskih ugljikovodika u dimljenim kobasicama, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1010151 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Validacija GC-MS metode za određivanje policikličnih aromatskih ugljikovodika u dimljenim kobasicama
(Validation of GC-MS Method for Determination of Polycyclic Aromatic Hydrocarbons in Smoked Sausages)
Autori
Kovačević, Vedrana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
03.07
Godina
2019
Stranica
34
Mentor
Mastanjević, Krešimir ; Šarkanj, Bojan
Ključne riječi
policiklični aromatski ugljikovodici ; validacija ; GC-MC metoda
(polycyclic aromatic hydrocarbons ; validation ; GC-MS method)
Sažetak
Cilj ovog rada je validirati GC-MS metodu za određivanje policikličnih aromatskih ugljikovodika u dimljenim kobasicama. Prema mišljenju europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) metoda treba uključivati 16 najznačajnijih policikličnih aromatskih ugljikovodika. Na temelju iskorištenja smo odabrali i validirali metodu po Kartalović i sur. (2015). Ključni parametri validacije su bili linearnost, ponovljivost, obnovljivost, granica detekcije (LOD) i granica kvantifikacije (LOQ). Budući da su zadovoljeni svi kriteriji GC-MS metoda je primjenjiva za određivanje 16 policikličnih aromatskih ugljikovodika u dimljenim kobasicama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Sveučilište Sjever, Koprivnica