Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1009626

Senzorska procjena različitih oparaka od aromatičnog bilja


Dorbić, Boris; Friganović, Emilija; Slipčević, Marija; Davitkovska, Margarita; Bogevska, Zvezda; Vujošević, Ana
Senzorska procjena različitih oparaka od aromatičnog bilja // Glasilo Future, 2 (2019), 1-2; 44-58 doi:10.32779/gf.2.1-2.4 (međunarodna recenzija, prethodno priopćenje, znanstveni)


CROSBI ID: 1009626 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorska procjena različitih oparaka od aromatičnog bilja
(Sensory evaluation of different infusions from aromatic herbs)

Autori
Dorbić, Boris ; Friganović, Emilija ; Slipčević, Marija ; Davitkovska, Margarita ; Bogevska, Zvezda ; Vujošević, Ana

Izvornik
Glasilo Future (2623-6575) 2 (2019), 1-2; 44-58

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni

Ključne riječi
aromatične vrste ; aromatični oparci ; senzorska procjena
(aromatic species ; aromatic infusions ; sensory evaluation)

Sažetak
U prošlosti i sadašnjosti čovjek je bio okružen i ovisan o ljekovitom bilju. Postepeno ga je upoznavao i to prvo za liječenje, a kasnije i za prehranu. U preradi aromatičnog bilja uglavnom se koriste samo oni dijelovi biljke (npr. plod, cvijet, list, stabljika, korijen, gomolj itd.) koji sadrže aktivne tvari. Čaj se može prirediti kao oparak, uvarak, provarak i naljev. Uglavnom se većina čajeva pripravlja kao oparak ili infuzija. U općem dijelu rada su opisane biološke i kemijske karakteristike aromatičnog bilja čiji su oparci korišteni za senzorsku procjenu, a to su: lavanda, lipa, kamilica, paprena metvica (menta), komorač, kadulja i majčina dušica. U praktičnom dijelu rada metodom senzorske procijene potrošača obavljena je procjena oparaka od gore navedenih vrsta aromatičnog bilja (20 gramske filtarske monodoze) tvrtke Franck d.o.o. Zagreb, što je ujedno i cilj ovoga rada. Senzorska procjena je provedena tijekom druge polovice 2018. godine na uzorku od 20 studenata Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu. Rezultati procjene su pokazali sljedeće: ispitanici su ocjenom dovoljan ocijenili oparak od kadulje. Oparci od lavande, majčine dušice i lipe su ocijenjeni ocjenom dobar, a oparke od mente, kamilice i komorača ispitanici su ocijenili s ocjenom vrlo dobar.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin

Profili:

Avatar Url Boris Dorbić (autor)

Avatar Url Emilija Friganović (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi www.gazette-future.eu

Citiraj ovu publikaciju:

Dorbić, Boris; Friganović, Emilija; Slipčević, Marija; Davitkovska, Margarita; Bogevska, Zvezda; Vujošević, Ana
Senzorska procjena različitih oparaka od aromatičnog bilja // Glasilo Future, 2 (2019), 1-2; 44-58 doi:10.32779/gf.2.1-2.4 (međunarodna recenzija, prethodno priopćenje, znanstveni)
Dorbić, B., Friganović, E., Slipčević, M., Davitkovska, M., Bogevska, Z. & Vujošević, A. (2019) Senzorska procjena različitih oparaka od aromatičnog bilja. Glasilo Future, 2 (1-2), 44-58 doi:10.32779/gf.2.1-2.4.
@article{article, author = {Dorbi\'{c}, Boris and Friganovi\'{c}, Emilija and Slip\v{c}evi\'{c}, Marija and Davitkovska, Margarita and Bogevska, Zvezda and Vujo\v{s}evi\'{c}, Ana}, year = {2019}, pages = {44-58}, DOI = {10.32779/gf.2.1-2.4}, keywords = {aromati\v{c}ne vrste, aromati\v{c}ni oparci, senzorska procjena}, journal = {Glasilo Future}, doi = {10.32779/gf.2.1-2.4}, volume = {2}, number = {1-2}, issn = {2623-6575}, title = {Senzorska procjena razli\v{c}itih oparaka od aromati\v{c}nog bilja}, keyword = {aromati\v{c}ne vrste, aromati\v{c}ni oparci, senzorska procjena} }
@article{article, author = {Dorbi\'{c}, Boris and Friganovi\'{c}, Emilija and Slip\v{c}evi\'{c}, Marija and Davitkovska, Margarita and Bogevska, Zvezda and Vujo\v{s}evi\'{c}, Ana}, year = {2019}, pages = {44-58}, DOI = {10.32779/gf.2.1-2.4}, keywords = {aromatic species, aromatic infusions, sensory evaluation}, journal = {Glasilo Future}, doi = {10.32779/gf.2.1-2.4}, volume = {2}, number = {1-2}, issn = {2623-6575}, title = {Sensory evaluation of different infusions from aromatic herbs}, keyword = {aromatic species, aromatic infusions, sensory evaluation} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Academic Resource Index
  • Crossref
  • Elektronische Zeitschriftenbibliothek EZB: Google schoolar
  • Hrčak - Portal znanstvenih časopisa Republike Hrvatske
  • Index Copernicus
  • International Scientific Indexing
  • Journal Factor
  • World Cat


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font