Pregled bibliografske jedinice broj: 1009626
Senzorska procjena različitih oparaka od aromatičnog bilja
Senzorska procjena različitih oparaka od aromatičnog bilja // Glasilo Future, 2 (2019), 1-2; 44-58 doi:10.32779/gf.2.1-2.4 (međunarodna recenzija, prethodno priopćenje, znanstveni)
CROSBI ID: 1009626 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorska procjena različitih oparaka od
aromatičnog bilja
(Sensory evaluation of different infusions from
aromatic herbs)
Autori
Dorbić, Boris ; Friganović, Emilija ; Slipčević, Marija ; Davitkovska, Margarita ; Bogevska, Zvezda ; Vujošević, Ana
Izvornik
Glasilo Future (2623-6575) 2
(2019), 1-2;
44-58
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni
Ključne riječi
aromatične vrste ; aromatični oparci ; senzorska procjena
(aromatic species ; aromatic infusions ; sensory evaluation)
Sažetak
U prošlosti i sadašnjosti čovjek je bio okružen i ovisan o ljekovitom bilju. Postepeno ga je upoznavao i to prvo za liječenje, a kasnije i za prehranu. U preradi aromatičnog bilja uglavnom se koriste samo oni dijelovi biljke (npr. plod, cvijet, list, stabljika, korijen, gomolj itd.) koji sadrže aktivne tvari. Čaj se može prirediti kao oparak, uvarak, provarak i naljev. Uglavnom se većina čajeva pripravlja kao oparak ili infuzija. U općem dijelu rada su opisane biološke i kemijske karakteristike aromatičnog bilja čiji su oparci korišteni za senzorsku procjenu, a to su: lavanda, lipa, kamilica, paprena metvica (menta), komorač, kadulja i majčina dušica. U praktičnom dijelu rada metodom senzorske procijene potrošača obavljena je procjena oparaka od gore navedenih vrsta aromatičnog bilja (20 gramske filtarske monodoze) tvrtke Franck d.o.o. Zagreb, što je ujedno i cilj ovoga rada. Senzorska procjena je provedena tijekom druge polovice 2018. godine na uzorku od 20 studenata Veleučilišta "Marko Marulić" u Kninu. Rezultati procjene su pokazali sljedeće: ispitanici su ocjenom dovoljan ocijenili oparak od kadulje. Oparci od lavande, majčine dušice i lipe su ocijenjeni ocjenom dobar, a oparke od mente, kamilice i komorača ispitanici su ocijenili s ocjenom vrlo dobar.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Academic Resource Index
- Crossref
- Elektronische Zeitschriftenbibliothek EZB: Google schoolar
- Hrčak - Portal znanstvenih časopisa Republike Hrvatske
- Index Copernicus
- International Scientific Indexing
- Journal Factor
- World Cat