Pregled bibliografske jedinice broj: 1008726
Razmjeri i efekti bolovanja u hrvatskom ugostiteljstvu – osvrt na produktivnost
Razmjeri i efekti bolovanja u hrvatskom ugostiteljstvu – osvrt na produktivnost // Oeconomica Jadertina, 9 (2019), 1; 24-33 (međunarodna recenzija, prethodno priopćenje, znanstveni)
CROSBI ID: 1008726 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razmjeri i efekti bolovanja u hrvatskom ugostiteljstvu – osvrt na produktivnost
(Measures and effects of sick leave in Croatian catering industry - a review of productivity)
Autori
Maškarin Ribarić, Helga
Izvornik
Oeconomica Jadertina (1845-1035) 9
(2019), 1;
24-33
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopćenje, znanstveni
Ključne riječi
apsentizam, bolovanja, turizam, ugostiteljstvo, gubitak produktivnosti
(absenteeism, sickness leaves, tourism, hospitality industry, productivity loss)
Sažetak
U ovom se radu bolovanja, kao oblik apsentizma, promatraju u kontekstu njihovog negativnog utjecaja na rezultate poslovanja, s posebnim osvrtom na produktivnost, i to na razini ukupnog gospodarstva te posebno za ugostiteljstvo kao ključni dio turizma koji uvelike „pogoni“ ukupno hrvatsko gospodarstvo. U tu su svrhu analizirani i uspoređeni podaci o bolovanjima na razini Europske unije i Hrvatske, a unutar hrvatskog gospodarstva posebno su analizirani podaci za ugostiteljstvo. Korištenjem HCA metode procijenjeni su gubici produktivnosti zbog bolovanja za hrvatsko gospodarstvo te je izvršena usporedba efekata bolovanja na bruto dodanu vrijednost (BDV) između ugostiteljstva i sveukupnog hrvatskog gospodarstva. Rezultati analize ukazuju na velik negativan utjecaj bolovanja na postignutu produktivnost (1, 276% BDV-a RH), ali i značajno povoljniju situaciju u ugostiteljstvu u odnosu na ukupan prosjek za Hrvatsku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija
POVEZANOST RADA
Projekti:
ZP UNIRI 3/15
Ustanove:
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija
Profili:
Helga Maškarin Ribarić
(autor)