Pregled bibliografske jedinice broj: 1008398
Sigurnost hrane
Sigurnost hrane // Zaključci konferencije i sažetci izlaganja I. Regionalne konferencija "Turizam i sigurnost": "Sigurnost – sastavni dio standardne turističke ponude" / Matika, Dario (ur.).
Zagreb: Udruga hrvatskih menadžera sigurnosti - UHMS, 2011. str. 7-8 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1008398 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sigurnost hrane
Autori
Friganović, Emilija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zaključci konferencije i sažetci izlaganja I. Regionalne konferencija "Turizam i sigurnost": "Sigurnost – sastavni dio standardne turističke ponude"
/ Matika, Dario - Zagreb : Udruga hrvatskih menadžera sigurnosti - UHMS, 2011, 7-8
Skup
I. Regionalna konferencija "Turizam i sigurnost": "Sigurnost – sastavni dio standardne turističke ponude"
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 07.04.2011. - 08.04.2011
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan
Ključne riječi
Zaštita potrošača, sigurnost hrane, PRP, HACCP
Sažetak
Zaštita potrošača, odnosno zdravlja i dobrobiti građana, te njihovih socijalnih i ekonomskih interesa obveza je svakog poslovnog subjekta koji svoje proizvode ili usluge stavlja na tržište, te je u skladu s time i obveza svakog "subjekta u poslovanju s hranom" osigurati da hrana zadovoljava zahtjeve kakvoće i sigurnosti propisane zakonskom regulativom RH. Sukladno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), Republika Hrvatska usklađuje nacionalno zakonodavstvo s pravnom stečevinom Europske unije, a radi usklađivanja s relevantnim propisima EU u području sigurnosti hrane, ponajprije uredbom 178/2002 i uredbama iz tzv. "higijenskog paketa", u svibnju 2007. godine Hrvatski sabor je donio novi Zakon o hrani koji, između ostalog, propisuje da subjekti u poslovanju s hranom moraju uspostaviti sistematičan i preventivni sustav HACCP - Hazard Analysis and Critical Control Point(s) (u prijevodu: Analiza Opasnosti i Kritične Kontrolne Točke), kojim se kroz identifikaciju i analizu specifičnih opasnosti, te utvrđivanje i praćenje kritičnih kontrolnih točaka i primjenu odgovarajućih mjera, osigurava sigurnost hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija