Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1008267

Antioksidacijska aktivnost izolata hlapljivih spojeva brokule i kineske brokule pripravljenih primjenom mikrovalne ekstrakcije


Jolić, Nina
Antioksidacijska aktivnost izolata hlapljivih spojeva brokule i kineske brokule pripravljenih primjenom mikrovalne ekstrakcije, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1008267 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antioksidacijska aktivnost izolata hlapljivih spojeva brokule i kineske brokule pripravljenih primjenom mikrovalne ekstrakcije
(Antioxidant activity of volatile isolates from broccoli and broccoflower obtained by microwave assisted extraction)

Autori
Jolić, Nina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
27.06

Godina
2019

Stranica
28

Mentor
Generalić Mekinić, Ivana

Neposredni voditelj
Đulović, Azra

Ključne riječi
Brassica oleracea ; glukozinolati ; mikrovalna ekstrakcija ; GC-MS ; antioksidacijska aktivnost
(Brassica olerace ; glucosinolates ; microwave extraction ; GC-MS ; antioxidant activity)

Sažetak
Povrće iz porodice kupusnjača (Brassicaceae) karakterizira prisutnost glukozinolata, skupine sekundarnih biljnih metabolita, čiji razgradni produkti pokazuju izrazito dobru biološku aktivnost. Cilj ovo rada bila izolacija hlapljivih sastojaka iz brokule (Calabrese broccoli) i kineske brokule (Romanesco broccoli). Frakcije su izolirane iz svježeg biljnog materijala korištenjem uređaja za mikrovalnu ekstrakciju (400 W, 98°C, 35 min), a analizirane primjenom tehnike plinske kromatografije s masenom spektrometrijom (GC-MS). Frakcijama je testirana antioksidacijska aktivnost korištenjem različitih metoda: sposobnost hvatanja molekula slobodnog radikala DPPH (2, 2-difenil-1-pikrilhidrazil), Briggs-Rauscher oscilacijskom metodom i metodom određivanja redukcijske aktivnosti FRAP (engl. Ferric Reducing Antioxidant Power). GC-MS tehnika je pokazala da je dominantan sumporov spoj koji je produkt degradacije u svim izolatima bio dimetil trisulfid (nastaje raspadom S-metilcistein sulfoksida). Najveća koncentracija ovog spoja određena je u frakciji brokule (0, 74%) koja je ujedno pokazala i najbolju antioksidacijsku aktivnost primjenom svih korištenih metoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-1316 - Biljke kao izvor bioaktivnih sumporovih spojeva te njihova sposobnost hiperakumulacije metala (BioSMe) (Blažević, Ivica, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Azra Đulović (mentor)

Avatar Url Ivana Generalić Mekinić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jolić, Nina
Antioksidacijska aktivnost izolata hlapljivih spojeva brokule i kineske brokule pripravljenih primjenom mikrovalne ekstrakcije, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Jolić, N. (2019) 'Antioksidacijska aktivnost izolata hlapljivih spojeva brokule i kineske brokule pripravljenih primjenom mikrovalne ekstrakcije', diplomski rad, preddiplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Joli\'{c}, Nina}, year = {2019}, pages = {28}, keywords = {Brassica oleracea, glukozinolati, mikrovalna ekstrakcija, GC-MS, antioksidacijska aktivnost}, title = {Antioksidacijska aktivnost izolata hlapljivih spojeva brokule i kineske brokule pripravljenih primjenom mikrovalne ekstrakcije}, keyword = {Brassica oleracea, glukozinolati, mikrovalna ekstrakcija, GC-MS, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Joli\'{c}, Nina}, year = {2019}, pages = {28}, keywords = {Brassica olerace, glucosinolates, microwave extraction, GC-MS, antioxidant activity}, title = {Antioxidant activity of volatile isolates from broccoli and broccoflower obtained by microwave assisted extraction}, keyword = {Brassica olerace, glucosinolates, microwave extraction, GC-MS, antioxidant activity}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font