Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1008233

Čimbenici kvalitete kozjeg mlijeka i sira ovisno o utvrđenom broju somatskih stanica


Jurišić, Martina
Čimbenici kvalitete kozjeg mlijeka i sira ovisno o utvrđenom broju somatskih stanica, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1008233 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Čimbenici kvalitete kozjeg mlijeka i sira ovisno o utvrđenom broju somatskih stanica
(Factors of the quality of goat milk and cheese depending on the number of somatic cells determined)

Autori
Jurišić, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.06

Godina
2019

Stranica
27

Mentor
Antunac, Neven

Ključne riječi
kozje mlijeko, somatske stanice, mastitis, kemijski sastav, preradbena svojstva
(goat milk, somatic cells, mastitis, chemical composition, processing properties)

Sažetak
S obzirom na sve intenzivniji porast proizvodnje kozjeg mlijeka, velika pozornost se pridaje ukupnoj kvaliteti, koja podrazumijeva i higijensku kvalitetu mlijeka procijenjenu na osnovu broja somatskih stanica. Cilj rada bio je opisati čimbenike koji utječu na povećani broj somatskih stanica, te njihov utjecaj na kvalitetu kozjeg mlijeka i sira. U koza broj somatskih stanica nije definiran zbog apokrinog načina sekrecije mlijeka. Najvažniji infektivni čimbenici povećanog broja somatskih stanica su patogene bakterije iz roda Staphylococcus. Neinfektivni čimbenici koji utječu na broj somatskih stanica u mliječnih koza su: stadij i redoslijed laktacije, dob, pasmina, estrus, partus te sezonske varijacije. Većina autora predlaže kao gornju graničnu vrijednost 1x106/mL, dok prema pojedinim autorima tek broj iznad 1, 5x106/mL ukazuje na negativne promjene u vimenu životinje. Povećani broj somatskih stanica u mlijeku koza utječe na promjene fizikalno-kemijskog sastava i preradbenih svojstava mlijeka. U konačnici preradbena svojstva kozjeg mlijeka utječu i na kvalitetu sira.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Neven Antunac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurišić, Martina
Čimbenici kvalitete kozjeg mlijeka i sira ovisno o utvrđenom broju somatskih stanica, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Jurišić, M. (2019) 'Čimbenici kvalitete kozjeg mlijeka i sira ovisno o utvrđenom broju somatskih stanica', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Juri\v{s}i\'{c}, Martina}, year = {2019}, pages = {27}, keywords = {kozje mlijeko, somatske stanice, mastitis, kemijski sastav, preradbena svojstva}, title = {\v{C}imbenici kvalitete kozjeg mlijeka i sira ovisno o utvr\djenom broju somatskih stanica}, keyword = {kozje mlijeko, somatske stanice, mastitis, kemijski sastav, preradbena svojstva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Juri\v{s}i\'{c}, Martina}, year = {2019}, pages = {27}, keywords = {goat milk, somatic cells, mastitis, chemical composition, processing properties}, title = {Factors of the quality of goat milk and cheese depending on the number of somatic cells determined}, keyword = {goat milk, somatic cells, mastitis, chemical composition, processing properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font