Pregled bibliografske jedinice broj: 1008224
Dalmatinska kaštradina [koštradina]
Dalmatinska kaštradina [koštradina] // MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 11 (2009), 5; 285-290 (recenziran, članak, stručni)
CROSBI ID: 1008224 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dalmatinska kaštradina [koštradina]
(Dalmatian kastradina (kostradina))
Autori
Krvavica, Marina ; Friganović, Emilija ; Đugum, Jelena ; Kegalj, Andrijana
Izvornik
MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 11
(2009), 5;
285-290
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
dalmatinska kaštradina ; tehnologija prerade ; kvaliteta
(Dalmatian kastradina ; processing technology ; quality)
Sažetak
Dalmatinska kaštradina (koštradina) se tradicionalno proizvodi od mesa uškopljenih, utovljenih ovnova i jalovih ovaca ili koza dobi 1 do 5 godina. Nakon klanja, hlađenja i rasijecanja trupova na polovice, svaka se polovica rasijeca na tri dijela: but, lopaticu i preostali dio tzv. „koru“. Meso se potom soli morskom solju (sa ili bez začina) i slaže u posude. U ovim posudama meso stoji 6 do 13 dana, ovisno o kojoj se partiji mesa radi. Potom se meso ispere hladnom vodom, ocijedi i prenese u prostoriju za sušenje. Postupak sušenja traje 15 do 60 u kombinaciji s hladnim dimljenjem. U prosjeku prva faza sušenja traje 7 do 10 dana (dimljenje i prosušivanje), a sljedećih 30 do 50 dana odnosi se na sušenje i zrenje mesa, odnosno cijeli postupak traje 30 do 60 dana. To ovisi o partiji mesa i tipu proizvoda (polutrajni ili trajni). Kaštradina od uškopljenog ovna se najviše cijeni.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin
Profili:
Marina Krvavica
(autor)
Emilija Friganović
(autor)
Andrijana Kegalj
(autor)
Jelena Đugum
(autor)