Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1008224

Dalmatinska kaštradina [koštradina]


Krvavica, Marina; Friganović, Emilija; Đugum, Jelena; Kegalj, Andrijana
Dalmatinska kaštradina [koštradina] // MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 11 (2009), 5; 285-290 (recenziran, članak, stručni)


CROSBI ID: 1008224 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dalmatinska kaštradina [koštradina]
(Dalmatian kastradina (kostradina))

Autori
Krvavica, Marina ; Friganović, Emilija ; Đugum, Jelena ; Kegalj, Andrijana

Izvornik
MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 11 (2009), 5; 285-290

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
dalmatinska kaštradina ; tehnologija prerade ; kvaliteta
(Dalmatian kastradina ; processing technology ; quality)

Sažetak
Dalmatinska kaštradina (koštradina) se tradicionalno proizvodi od mesa uškopljenih, utovljenih ovnova i jalovih ovaca ili koza dobi 1 do 5 godina. Nakon klanja, hlađenja i rasijecanja trupova na polovice, svaka se polovica rasijeca na tri dijela: but, lopaticu i preostali dio tzv. „koru“. Meso se potom soli morskom solju (sa ili bez začina) i slaže u posude. U ovim posudama meso stoji 6 do 13 dana, ovisno o kojoj se partiji mesa radi. Potom se meso ispere hladnom vodom, ocijedi i prenese u prostoriju za sušenje. Postupak sušenja traje 15 do 60 u kombinaciji s hladnim dimljenjem. U prosjeku prva faza sušenja traje 7 do 10 dana (dimljenje i prosušivanje), a sljedećih 30 do 50 dana odnosi se na sušenje i zrenje mesa, odnosno cijeli postupak traje 30 do 60 dana. To ovisi o partiji mesa i tipu proizvoda (polutrajni ili trajni). Kaštradina od uškopljenog ovna se najviše cijeni.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Krvavica, Marina; Friganović, Emilija; Đugum, Jelena; Kegalj, Andrijana
Dalmatinska kaštradina [koštradina] // MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 11 (2009), 5; 285-290 (recenziran, članak, stručni)
Krvavica, M., Friganović, E., Đugum, J. & Kegalj, A. (2009) Dalmatinska kaštradina [koštradina]. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 11 (5), 285-290.
@article{article, author = {Krvavica, Marina and Friganovi\'{c}, Emilija and \DJugum, Jelena and Kegalj, Andrijana}, year = {2009}, pages = {285-290}, keywords = {dalmatinska ka\v{s}tradina, tehnologija prerade, kvaliteta}, journal = {MESO: Prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {11}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Dalmatinska ka\v{s}tradina [ko\v{s}tradina]}, keyword = {dalmatinska ka\v{s}tradina, tehnologija prerade, kvaliteta} }
@article{article, author = {Krvavica, Marina and Friganovi\'{c}, Emilija and \DJugum, Jelena and Kegalj, Andrijana}, year = {2009}, pages = {285-290}, keywords = {Dalmatian kastradina, processing technology, quality}, journal = {MESO: Prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {11}, number = {5}, issn = {1332-0025}, title = {Dalmatian kastradina (kostradina)}, keyword = {Dalmatian kastradina, processing technology, quality} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font