Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1008222

Utjecaj genotipa svinja na kemijska svojstva istarskog pršuta


Krvavica, Marina; Tomić, Nikola; Konjačić, Miljenko; Gugić, Josip; Friganović, Emilija; Uremović, Marija
Utjecaj genotipa svinja na kemijska svojstva istarskog pršuta // MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2013), 1; 38-43 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1008222 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj genotipa svinja na kemijska svojstva istarskog pršuta
(The effect of genotype on chemical properties of Istrian dry-cured ham.)

Autori
Krvavica, Marina ; Tomić, Nikola ; Konjačić, Miljenko ; Gugić, Josip ; Friganović, Emilija ; Uremović, Marija

Izvornik
MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 15 (2013), 1; 38-43

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Istarski pršut ; genotip svinja ; durok ; kemijska svojstva pršuta
(Istrian dry-cured ham ; pig genotype ; Duroc ; chemical properties of dry-cured ham)

Sažetak
Cilj ovog rada je bio utvrditi u kojoj mjeri različita genetska osnova (osobito utjecaj duroka kao terminalne pasmine) utječe na kemijski sastav (sadržaji vode i suhe tvari, te bjelančevina, masti i NaCl) i druga svojstva pršuta (pH, kiselinski i peroksidni broj) značajna u smislu njegove kvalitete. Stoga je u tu svrhu zaklano 10 svinja genotipa (veliki jorkšir, ♀ x njemački landras, ♂) x durok, ♂ (VJxNJL) xD i 10 svinja genotipa švedski landras, ♀ x veliki jorkšir, ♂ (ŠLxVJ, ), čiji su butovi prerađeni na tradicionalan istarski način, uz pretpostavku da će pršuti genotipa (VJxNJL)xD imati veći udio poželjne intramuskularne masti, što će u konačnici imati pozitivan učinak na ukupnu kvalitetu pršuta. Analizama je utvrđeno sljedeće: Veći udio suhe tvari (63, 00% vs. 57, 86%) i manji udio vode (37, 00% vs. 42, 14%) utvrđen je u pršutu genotipa (VJxNJL)xD u odnosu na genotip ŠLxVJ (P<0, 001), dok se udio bjelančevina u pršutima dva genotipa nije statistički razlikovao ; udio masti u pršutima (VJxNJL)xD bio je statistički značajno veći (16, 12% vs. 11, 76%) nego u pršutima ŠLxVJ (P<0, 001), dok je udio NaCl (8, 29% vs. 9, 04%) bio manji (P<0, 01) što je i očekivano s obzirom na manji udio masti u navedenim pršutima ; nije utvrđena statistički značajna razlika u pH pršuta dva istraživana genotipa (6, 18 vs. 6, 13) ; suprotno očekivanom, kiselinski i peroksidni brojevi pršuta nisu bili veći u pršutima genotipa (VJxNJL)xD s većim udjelom masti. Štoviše, oba su parametra bila veća u pršutima genotipa ŠLxVJ, ali je statistički značajna razlika (P<0, 001) utvrđena samo za kiselinski broj (22, 10 mg KOH vs. 38, 50 mg KOH). Općenito se može zaključiti da uporaba duroka kao terminalne pasmine u uzgoju svinja namijenjenih proizvodnji pršuta doprinosi ukupnoj kvaliteti pršuta. Naime, navedeni pršuti imaju veći udio poželjne intramuskularne masti, što povoljno utječe na smanjenje udjela soli u pršutu, pri čemu povećan udio masti nije imao negativan utjecaj na stupanj oksidiranosti masnih kiselina (peroksidni broj), a pozitivno je utjecao na stupanj hidrolize masnih kiselina (manji kiselinski broj).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb,
Veleučilište "Marko Marulić", Knin

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Krvavica, Marina; Tomić, Nikola; Konjačić, Miljenko; Gugić, Josip; Friganović, Emilija; Uremović, Marija
Utjecaj genotipa svinja na kemijska svojstva istarskog pršuta // MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (2013), 1; 38-43 (recenziran, članak, znanstveni)
Krvavica, M., Tomić, N., Konjačić, M., Gugić, J., Friganović, E. & Uremović, M. (2013) Utjecaj genotipa svinja na kemijska svojstva istarskog pršuta. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, 15 (1), 38-43.
@article{article, author = {Krvavica, Marina and Tomi\'{c}, Nikola and Konja\v{c}i\'{c}, Miljenko and Gugi\'{c}, Josip and Friganovi\'{c}, Emilija and Uremovi\'{c}, Marija}, year = {2013}, pages = {38-43}, keywords = {Istarski pr\v{s}ut, genotip svinja, durok, kemijska svojstva pr\v{s}uta}, journal = {MESO: Prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {15}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {Utjecaj genotipa svinja na kemijska svojstva istarskog pr\v{s}uta}, keyword = {Istarski pr\v{s}ut, genotip svinja, durok, kemijska svojstva pr\v{s}uta} }
@article{article, author = {Krvavica, Marina and Tomi\'{c}, Nikola and Konja\v{c}i\'{c}, Miljenko and Gugi\'{c}, Josip and Friganovi\'{c}, Emilija and Uremovi\'{c}, Marija}, year = {2013}, pages = {38-43}, keywords = {Istrian dry-cured ham, pig genotype, Duroc, chemical properties of dry-cured ham}, journal = {MESO: Prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {15}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {The effect of genotype on chemical properties of Istrian dry-cured ham.}, keyword = {Istrian dry-cured ham, pig genotype, Duroc, chemical properties of dry-cured ham} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font