Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1008038

Proces uvođenja HACCP sustava u pekarstvu


Friganović, Emilija; Čalić, Sandra; Friganović, Domagoj
Proces uvođenja HACCP sustava u pekarstvu // Zbornik radova Drugi hrvatski kongres o ruralnom turizmu s međunarodnim sudjelovanjem / Katica, Dijana (ur.).
Zagreb: Hrvatski farmer, 2010. str. 331-338 (ostalo, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 1008038 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proces uvođenja HACCP sustava u pekarstvu
(Introducing HACCP to bakeries)

Autori
Friganović, Emilija ; Čalić, Sandra ; Friganović, Domagoj

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik radova Drugi hrvatski kongres o ruralnom turizmu s međunarodnim sudjelovanjem / Katica, Dijana - Zagreb : Hrvatski farmer, 2010, 331-338

ISBN
978-953-6387-08-3

Skup
Drugi hrvatski kongres o ruralnom turizmu s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Mali Lošinj, Hrvatska, 21.04.2010. - 25.04.2010

Vrsta sudjelovanja
Ostalo

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
sigurnost hrane, preduvjetni programi, HACCP, pekarstvo
(Food safety, prerequisite programs, HACCP, bakery)

Sažetak
Radi usklađivanja s relevantnim propisima EU u području sigurnosti hrane, Hrvatski sabor je u srpnju 2003. godine donio Zakon o hrani, a radi daljnje harmonizacije s EU propisima (uredbom 178/2002 i uredbama iz tzv. "higijenskog paketa") u svibnju 2007. godine stupa na snagu novi Zakon o hrani koji, između ostalog, propisuje da subjekti u poslovanju s hranom moraju uspostaviti i provoditi redovite kontrole higijenskih uvjeta u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije hrane, osim na razini primarne proizvodnje i pripadajućih djelatnosti, u svakom objektu pod njihovom kontrolom, provedbom preventivnog postupka samokontrole, razvijenog u skladu s načelima sustava HACCP-a. Prije uvođenja HACCP sustava potrebno je, kao osnovu samog sustava, uvesti preduvjetne programe (koji uključuju DHP- dobru higijensku praksu, DPP - dobru proizvođačku praksu, SOP - standardne operativne procese i SSOP - standardne sanitacijske operativne procese). Cilj ovog rada je prikazati model uvođenja HACCP sustava u pekarstvu. Napomenimo, uz zakonsku obvezu uvođenja HACCP sustava za subjekte u poslovanju s hranom (što obuhvaća i pekare), zahtjev za uvođenjem HACCP sustava za pekare koje surađuju s hotelijerskim i ugostiteljskim sektorom posredno dolazi i od turoperatora.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin

Profili:

Avatar Url Emilija Friganović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Friganović, Emilija; Čalić, Sandra; Friganović, Domagoj
Proces uvođenja HACCP sustava u pekarstvu // Zbornik radova Drugi hrvatski kongres o ruralnom turizmu s međunarodnim sudjelovanjem / Katica, Dijana (ur.).
Zagreb: Hrvatski farmer, 2010. str. 331-338 (ostalo, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Friganović, E., Čalić, S. & Friganović, D. (2010) Proces uvođenja HACCP sustava u pekarstvu. U: Katica, D. (ur.)Zbornik radova Drugi hrvatski kongres o ruralnom turizmu s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, author = {Friganovi\'{c}, Emilija and \v{C}ali\'{c}, Sandra and Friganovi\'{c}, Domagoj}, editor = {Katica, D.}, year = {2010}, pages = {331-338}, keywords = {sigurnost hrane, preduvjetni programi, HACCP, pekarstvo}, isbn = {978-953-6387-08-3}, title = {Proces uvo\djenja HACCP sustava u pekarstvu}, keyword = {sigurnost hrane, preduvjetni programi, HACCP, pekarstvo}, publisher = {Hrvatski farmer}, publisherplace = {Mali Lo\v{s}inj, Hrvatska} }
@article{article, author = {Friganovi\'{c}, Emilija and \v{C}ali\'{c}, Sandra and Friganovi\'{c}, Domagoj}, editor = {Katica, D.}, year = {2010}, pages = {331-338}, keywords = {Food safety, prerequisite programs, HACCP, bakery}, isbn = {978-953-6387-08-3}, title = {Introducing HACCP to bakeries}, keyword = {Food safety, prerequisite programs, HACCP, bakery}, publisher = {Hrvatski farmer}, publisherplace = {Mali Lo\v{s}inj, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font