Pregled bibliografske jedinice broj: 1008038
Proces uvođenja HACCP sustava u pekarstvu
Proces uvođenja HACCP sustava u pekarstvu // Zbornik radova Drugi hrvatski kongres o ruralnom turizmu s međunarodnim sudjelovanjem / Katica, Dijana (ur.).
Zagreb: Hrvatski farmer, 2010. str. 331-338 (ostalo, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 1008038 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proces uvođenja HACCP sustava u pekarstvu
(Introducing HACCP to bakeries)
Autori
Friganović, Emilija ; Čalić, Sandra ; Friganović, Domagoj
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Zbornik radova Drugi hrvatski kongres o ruralnom turizmu s međunarodnim sudjelovanjem
/ Katica, Dijana - Zagreb : Hrvatski farmer, 2010, 331-338
ISBN
978-953-6387-08-3
Skup
Drugi hrvatski kongres o ruralnom turizmu s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Mali Lošinj, Hrvatska, 21.04.2010. - 25.04.2010
Vrsta sudjelovanja
Ostalo
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
sigurnost hrane, preduvjetni programi, HACCP, pekarstvo
(Food safety, prerequisite programs, HACCP, bakery)
Sažetak
Radi usklađivanja s relevantnim propisima EU u području sigurnosti hrane, Hrvatski sabor je u srpnju 2003. godine donio Zakon o hrani, a radi daljnje harmonizacije s EU propisima (uredbom 178/2002 i uredbama iz tzv. "higijenskog paketa") u svibnju 2007. godine stupa na snagu novi Zakon o hrani koji, između ostalog, propisuje da subjekti u poslovanju s hranom moraju uspostaviti i provoditi redovite kontrole higijenskih uvjeta u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije hrane, osim na razini primarne proizvodnje i pripadajućih djelatnosti, u svakom objektu pod njihovom kontrolom, provedbom preventivnog postupka samokontrole, razvijenog u skladu s načelima sustava HACCP-a. Prije uvođenja HACCP sustava potrebno je, kao osnovu samog sustava, uvesti preduvjetne programe (koji uključuju DHP- dobru higijensku praksu, DPP - dobru proizvođačku praksu, SOP - standardne operativne procese i SSOP - standardne sanitacijske operativne procese). Cilj ovog rada je prikazati model uvođenja HACCP sustava u pekarstvu. Napomenimo, uz zakonsku obvezu uvođenja HACCP sustava za subjekte u poslovanju s hranom (što obuhvaća i pekare), zahtjev za uvođenjem HACCP sustava za pekare koje surađuju s hotelijerskim i ugostiteljskim sektorom posredno dolazi i od turoperatora.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija