Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1007415

Količina topljivih šećera i pH u soku korijena mrkve


Vuletić, Iris
Količina topljivih šećera i pH u soku korijena mrkve, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1007415 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Količina topljivih šećera i pH u soku korijena mrkve
(Soluble sugar content and pH in carrot’s root juice)

Autori
Vuletić, Iris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.06

Godina
2019

Stranica
23

Mentor
Petek, Marko

Ključne riječi
kemijski sastav, Daucus carota, energetska vrijednost, prodajna mjesta, reakcija
(chemical composition , Daucus carota L., calorific value, sales points, reaction)

Sažetak
Mrkva (Daucus carota L.) pripada povrtnim kulturama iz porodice štitarki (Umbelliferae). Vrijedan je dodatak prehrani zbog niske energetske vrijednosti, niskog glikemijskog indeksa kao i sadržaja elemenata koji alkaliziraju krv i drže ju pri pH 7. Cilj rada je utvrditi količinu topljivih šećera i pH u soku mrkve te usporediti rezultate s obzirom na mjesto kupnje pojedinih uzoraka. Uzorkovanje mrkve provelo se na području Grada Zagreba ; po pet poslovnica trgovačkih lanaca, tržnica te trgovina ekološkim proizvodima. Iz uzoraka mrkve iscijeđen je sok u kojem je na refraktometru određena količina topljivih šećera (% Brix), dok je na pH-metru određen pH soka. Količina topljivih šećera kreće se između 6, 47 i 10, 13 % Brix (prosječno 7, 43 u trgovačkim centrima, 7, 95 na tržnicama i 8, 54 u trgovinama ekološkim proizvodima). Reakcija (pH) soka mrkve kreće se od 6, 17 do 7, 02 (prosječno 6, 69 u trgovačkim centrima, 6, 65 na tržnicama i 6, 55 u trgovinama ekološkim proizvodima).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marko Petek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vuletić, Iris
Količina topljivih šećera i pH u soku korijena mrkve, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Vuletić, I. (2019) 'Količina topljivih šećera i pH u soku korijena mrkve', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vuleti\'{c}, Iris}, year = {2019}, pages = {23}, keywords = {kemijski sastav, Daucus carota, energetska vrijednost, prodajna mjesta, reakcija}, title = {Koli\v{c}ina topljivih \v{s}e\'{c}era i pH u soku korijena mrkve}, keyword = {kemijski sastav, Daucus carota, energetska vrijednost, prodajna mjesta, reakcija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vuleti\'{c}, Iris}, year = {2019}, pages = {23}, keywords = {chemical composition , Daucus carota L., calorific value, sales points, reaction}, title = {Soluble sugar content and pH in carrot’s root juice}, keyword = {chemical composition , Daucus carota L., calorific value, sales points, reaction}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font