Pregled bibliografske jedinice broj: 1007415
Količina topljivih šećera i pH u soku korijena mrkve
Količina topljivih šećera i pH u soku korijena mrkve, 2019., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1007415 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količina topljivih šećera i pH u soku korijena mrkve
(Soluble sugar content and pH in carrot’s root juice)
Autori
Vuletić, Iris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.06
Godina
2019
Stranica
23
Mentor
Petek, Marko
Ključne riječi
kemijski sastav, Daucus carota, energetska vrijednost, prodajna mjesta, reakcija
(chemical composition , Daucus carota L., calorific value, sales points, reaction)
Sažetak
Mrkva (Daucus carota L.) pripada povrtnim kulturama iz porodice štitarki (Umbelliferae). Vrijedan je dodatak prehrani zbog niske energetske vrijednosti, niskog glikemijskog indeksa kao i sadržaja elemenata koji alkaliziraju krv i drže ju pri pH 7. Cilj rada je utvrditi količinu topljivih šećera i pH u soku mrkve te usporediti rezultate s obzirom na mjesto kupnje pojedinih uzoraka. Uzorkovanje mrkve provelo se na području Grada Zagreba ; po pet poslovnica trgovačkih lanaca, tržnica te trgovina ekološkim proizvodima. Iz uzoraka mrkve iscijeđen je sok u kojem je na refraktometru određena količina topljivih šećera (% Brix), dok je na pH-metru određen pH soka. Količina topljivih šećera kreće se između 6, 47 i 10, 13 % Brix (prosječno 7, 43 u trgovačkim centrima, 7, 95 na tržnicama i 8, 54 u trgovinama ekološkim proizvodima). Reakcija (pH) soka mrkve kreće se od 6, 17 do 7, 02 (prosječno 6, 69 u trgovačkim centrima, 6, 65 na tržnicama i 6, 55 u trgovinama ekološkim proizvodima).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)