Pregled bibliografske jedinice broj: 1007178
Hranidbena vrijednost kukuruzne silaže na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima kontinentalne Hrvatske 2013. i 2014. godine
Hranidbena vrijednost kukuruzne silaže na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima kontinentalne Hrvatske 2013. i 2014. godine // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 72 (2018), 1-2; 3-11 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1007178 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hranidbena vrijednost kukuruzne silaže na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima kontinentalne Hrvatske 2013. i 2014. godine
(The nutritive value of corn silage on family farms of continental Croatia in 2013 and 2014)
Autori
Lukšić, Božica ; Bošnjak, Krešimir ; Čačić, Ivana ; Kljak, Kristina ; Božić, Lucija ; Vranić, Marina
Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 72
(2018), 1-2;
3-11
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
kukuruzna silaža, NIR spetroskopija, hranjivost
(maize silage, NIR spectroscopy, nutritional value)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi i ocijeniti kemijski sastav uzoraka kukuruzne silaže (KS) (n=130) s 48 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) kontinentalne Hrvatske, većih proizvođača mlijeka. Uzorci KS su analizirani tijekom 2013. i 2014. godine, a obzirom na porijeklo, podijeljeni su u 3 skupine: (i) istočna (I), (ii) sjeverozapadna (SZ) i (iii) središnja (S) Hrvatska. Obzirom na sadržaj dostavne suhe tvari (ST), u uzorcima KS je NIR spektroskopijom procijenjen sadržaj korigirane ST (KST), sirovih proteina (SP), škroba, neutralnih detergent vlakana (NDV), organske tvari (OT), metaboličke energije (ME), fermentirajuće metaboličke energije u ME (FME/ME), kiselost (pH vrijednost) i probavljivost OT u ST (D-vrijednost). Rezultati istraživanja ukazuju na prosječan visoki sadržaj ST analiziranih uzoraka KS (389, 29 g ST kg-1 svježeg uzorka), poželjan sadržaj škroba (336 g kg-1 ST) i ME (11, 5 MJ kg-1 ST) te visoku D-vrijednost (73, 7 %). Utvrđen je signifikantno viši udio ST (P<0, 01), KST (P<0, 05), ME (P<0, 01), FME (P<0, 05) a niži udio SP (P<0, 001) KS analiziranih 2013. u usporedbi s 2014. godinom. Prosječan sadržaj ST regije SZ je 2014. godine bio veći u usporedbi s regijom S (P<0, 05). Za ostale kemijske parametre između regija, godina proizvodnje i unutar regija nisu utvrđene statistički značajne razlike (P>0, 05). Zaključeno je da vrijednosti kemijskih parametara analiziranih uzoraka KS ukazuju na visoku hranidbenu vrijednost te nisku varijabilnost kvalitete između godina proizvodnje, OPG-a i regija RH uključenih u istraživanje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- ABI/INFORM
- AGRICOLA
- AGRIS International
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts