Pregled bibliografske jedinice broj: 1007078
Obilježja proizvodnje jaja kokoši hrvatice
Obilježja proizvodnje jaja kokoši hrvatice // Zbornik sažetaka XXVI međunarodnog savjetovanja Krmiva 2019 / Modrić, Mario ; Mati, Ana (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2019. str. 94-94 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1007078 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Obilježja proizvodnje jaja kokoši hrvatice
(Hrvatica hen egg production)
Autori
Šilović, Borna ; Duvnjak, Gordana ; Janječić, Zlatko ; Kos, Ivica ; Bedeković, Dalibor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka XXVI međunarodnog savjetovanja Krmiva 2019
/ Modrić, Mario ; Mati, Ana - Zagreb : Krmiva, 2019, 94-94
Skup
26. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 26th international conference KRMIVA
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 05.06.2019. - 07.06.2019
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
fizikalni pokazatelji kakvoće jaja, kokoš hrvatica, proizvodni pokazatelji
(hrvatica hen, physical indicators of egg quality, production indicators)
Sažetak
Kokoš hrvatica jedina je priznata izvorna pasmina kokoši u Hrvatskoj. Iako je kombinirana pasmina uglavnom se koristi za proizvodnju jaja na malim obiteljskim gospodarstvima. Usprkos brojnim istraživanjima još uvijek nisu poznati potpuni pokazatelji proizvodnje jaja kokoši hrvatice. Stoga je cilj ovog istraživanja bio utvrditi pokazatelje proizvodnje jaja tijekom jednog cijelog ciklusa proizvodnje u razdoblju jedne kalendarske godine kao i fizikalne pokazatelje kakvoće jaja. Istraživanje je provedeno na 4 obiteljska gospodarstva na području Splitsko-Dalmatinske županije. Na svakom je gospodarstvu bilo izdvojeno po 20 pilenki kod starosti 8 tjedana koje su smještene u zaseban objekt uz koji se nalazio ograđeni zatravljeni ispust. Hranidba kokoši je cijelo vrijeme bila ad libitum. Tijekom uzgoja praćeni su potrošnja krmne smjese i mortalitet. Nakon proneska koji je nastupio s oko 24 tjedna bio je praćen broj i masa jaja na dnevnoj bazi. Jednom mjesečno izvršeno je ispitivanje fizikalnih pokazatelja kakvoće jaja. Utvrđeno je da je prosječan broj jaja po kokoši u razdoblju od godinu dana iznosio 192, prosječna masa 51 gram, a prosječna dnevna potrošnja krmne smjese 124 grama. Prosječni indeks oblika iznosio je 74 %, čvrstoća ljuske 38, 06 N, a debljina ljuske 0, 35 mm. Udio bjelanjka u jajetu iznosio je 54, 78 %, žutanjka 32, 50 %, a ljuske 12, 72 %. Prosječan udio zasićenih masnih kiselina u jajima bio je 38, 07 %, mononezasićenih 44, 07 %, a polinezasićenih 15, 69 %, dok je omjer omega-6/omega-3 masnih kiselina iznosio 6, 36. S obzirom na troškove i ostvarene prihode napravljena je analiza pokrića varijabilnih troškova koja je u proizvodnji jaja kokoši hrvatice iznosila 178, 20 kn po kokoši godišnje.
Izvorni jezik
Hrvatski