Pregled bibliografske jedinice broj: 1006807
Plan nutritivne njege – pristup kliničkog dijetetičara bolesniku
Plan nutritivne njege – pristup kliničkog dijetetičara bolesniku // Sestrinstvo u KB Dubrava jučer, danas, sutra
Zagreb, Hrvatska, 2018. str. 17-17 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1006807 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Plan nutritivne njege – pristup kliničkog dijetetičara bolesniku
(Nutritional Care Plan)
Autori
Martinis, Irena ; Lasić, Mirna ; Oreč, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Sestrinstvo u KB Dubrava jučer, danas, sutra
/ - , 2018, 17-17
Skup
1. simpozij medicinskih sestara i tehničara u KB Dubrava
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 23.04.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
procjena nutritivnog statusa ; plan nutritivne njege ; nutritivna potpora
(nutritional assessment ; ; nutritional support ; nutrition care plan)
Sažetak
Nutritivni status bolesnika pokazao se važnim čimbenikom koji utječe na ishod i opravak od bolesti ili ozljede, bilo da se radi o pothranjenosti, gubitku potporne mišićne mase, normalnoj ili prekomjernoj tjelesnoj težini. Nažalost, unatoč tim spoznajama problem malnutricije u bolničkoj populaciji ostaje često neprepoznat. Razlog tome je neprepoznavanje potreba bolesnika i neadekvatna nutritivna potpora. Najjednostavniji način rješavanja navedenog problema je uvođenje procjene nutritivnog statusa kao rutinske metode za sve bolesnike prilikom primanja na bolničko liječenje. Procjena nutritvnog statusa provodi se pomoću: antropometrijskih metoda (vaganje, analiza sastava tijela- bioelektrična impedancija i dinamometrija šake), upitnika za procjenu stanja uhranjenosti (Mini Nutritional Assessment-MNA, Subjective Global Assessment -SGA i sl.) te kliničkih i biokemijskih metoda (ukupni proteini, albumini, ukupni magnezij, glukoza, ureja, kreatinin, hemoglobin, elektroliti, CRP, limfociti i vitamin D). Gubitak apetita je česta pojava u bolničkoj populaciji te znatno utječe na smanjenje unosa hrane. Mjerenje unosa hrane provodi se putem skale tzv. plate waste skale. Metodom vizualne procjene dijetetičari na kraju obroka procjenjuju koliko je hrane na tanjuru ostalo u odnosu na početnu, standardnu porciju, a pritom se koristi ljestvica 4 stupnja: navodi se je li bačena cijela početna porcija (100%), pola ili više (75%), manje od pola (50%) ili ništa (0%). Dobiveni podaci o unosu nutrijenata služe za procjenu nutritivnog statusa u kombinaciji s antropometrijskim i biokemijskim parametrima. Gubitak potporne mišićne mase, niske vrijednosti biomarkera za procjenu stanja uhranjenosti i smanjeni unos hrane indikatori su uvođenja oralne enteralne prehrane, a u težim slučajevima parenteralne prehrane kao suplemencija bolničkoj prehrani. Razvojem plana nutritivne njege i nutritivne potpore smanjuju se rizici od nastanka komplikacija koji rastu s gubitkom potporne mišićne mase, snage i funkcionalnosti za vrijeme i nakon bolničkog liječenja. Nastavak nutritivne potpore i redovite kontrole statusa preporučuju se svim bolesnicima i nakon otpusta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Klinička bolnica "Dubrava"