Pregled bibliografske jedinice broj: 1006756
Pravlnom prehranom do zdravlja
Pravlnom prehranom do zdravlja // Mehanički uzrokovana križobolja / Jurinić, Antun (ur.).
Zagreb: Hrvatski zbor fizioterapeuta, 2001. str. 89-105
CROSBI ID: 1006756 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pravlnom prehranom do zdravlja
(Healthy eating for disease prevention)
Autori
Martinis Gvozden, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni
Knjiga
Mehanički uzrokovana križobolja
Urednik/ci
Jurinić, Antun
Izdavač
Hrvatski zbor fizioterapeuta
Grad
Zagreb
Godina
2001
Raspon stranica
89-105
ISBN
953-6849-05-4
Ključne riječi
pretilost ; prehrambene navike ; pravilna prehrana
(obesity ; nutritional habits ; healthy eating)
Sažetak
Fizioterapija, njezine raznovrsne procedure (medicinska gimnastika, temoterapija, elektroterapija) ima za cilj kod osoba sa križoboljom uspostaviti bezbolno sranje kako bi se pacijenti mogli ponovno uklopiti u aktivan život. Uloga prehrane kao još jednog oblika terapije u nizu je nadopunjavanje i poboljšavanje medikamentnog i terapeutskog liječenja križobolje. U tom smislu možemo govoriti o dijetoterapiji kao profilaksi i dijetoterapiji za vrijeme bolesti kako bi je uz pomoć odgovarajuće dijete brže i bolje savladali. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 1999. u Hrvatskoj u populaciji odraslih osoba ima 8, 3 % izrazito mršavih, 35, 5% ima poželjnu tjelesnu težinu, a 56, 2% ima povećanu tjelesnu težinu, što uključuje i one izrazito pretile( od čega BMI>30, 5 ima 19, 4% muškaraca i 16, 2% žena, a BMI 25-30 ima 51, 1% muškaraca i 33, 3% žena).Veći postotak muškaraca nego žena je izrazito pretilo (BMI>30, 5) i ima povećanu tjelesnu težinu (BMI 25-30). Važno je naglasiti da je problem debljine naročito izražen u populaciji tzv. srednje dobi, starosti od 35 do 55 godina, što se direktno dovodi u vezu s problemom smanjene tjelesne aktivnosti i sedentarnog načina življenja. Debljina nastaje kada se u organizam unosi hranom više energije, no što je organizam može potrošiti. Kako je debljina uzrokom dodatnog opterećenja kralježnice možemo je dovesti i u vezu sa križoboljom. Upravo zbog toga cilj liječenja debljine je promjena prehrambenih navika i upoznavanje bolesnika sa osnovnim karakteristikama pravilne prehrane i odgovarajuće dijete Edukacija o prehrani je ta koja će odigrati glavnu ulogu da u šumi prepariranih informacija suvremenom čovjeku pokaže pravilan put.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)