Pregled bibliografske jedinice broj: 1006605
Dijetoterapija kod bolesti jetre, žuči i gušterače
Dijetoterapija kod bolesti jetre, žuči i gušterače // Prehrana i bolesti gastrointestinalnog sustava
Zagreb, Hrvatska, 2016. str. 8-8 (predavanje, recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1006605 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dijetoterapija kod bolesti jetre, žuči i gušterače
(Diet therapy in liver, gallbladder and pancreatic disease)
Autori
Martinis, Irena ; Lasić, Mirna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Prehrana i bolesti gastrointestinalnog sustava
/ - , 2016, 8-8
Skup
Trajno usavršavanje liječnika obiteljske medicine
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 02.11.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
dijetoterapija ; bolesti jetre i žuči ; bolesti gušterače
(diet therapy ; liver disease, gallbladder and pancreatic disease)
Sažetak
Dijetoterapija je tradicionalno sastavna odrednica u liječenju bolesti jetre, žuči i gušterače. Kod jetrenih bolesti mijenjaju se metabolički procesi pa se time mijenjaju nutritivne i energetske potrebe. Dijetoterapijom je potrebno bolesnicima osigurati dovoljnu količinu makro i mikro nutrijenata kako bi se spriječila malnutricija. U bolesnika oboljelih od jetrenih bolesti važno je postići promjenu ustaljenih životnih navika i uspostaviti nove u svrhu poboljšanja kvalitete života. Pankreatitis je upalno stanje gušterače koje često iz svog akutnog oblika može prijeći u kronično oboljenje. Bolesnici s pankreatitisom imaju povećane nutritivne potrebe zbog upale, dok s druge strane zbog boli, mučnina i povraćanja pate od energetskog, proteinskog ili nutritivnog deficita. Hipokalcemija i hipomagnezemija mogu se pojaviti već u prvim fazama akutnog pankreatitisa. Bolesnici s dugotrajnim i prekomjernim unosom alkohola mogu, uz proteinsko-energetsku malnutriciju, imati i deficit vitamina i minerala: tiamina, folne kiseline, cinka, vitamina D, K, E, A i B12 te karotena. Kod bolesti jetre, žuči i gušterače adekvatnom prehranom važno je održati odgovarajući nutritivni status bolesnika kako bi se potaknuo oporavak čitavog organizma.S druge strane, pravilna nutritivna njega može poboljšati kvalitetu života te nadopuniti medikamentno liječenje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Klinička bolnica "Dubrava"