Pregled bibliografske jedinice broj: 1006547
Dijetoterapija u liječenju osteoartritisa koljena
Dijetoterapija u liječenju osteoartritisa koljena // Novosti u liječenju osteoartritisa koljena
Zagreb, Hrvatska, 2018. str. 101-105 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1006547 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dijetoterapija u liječenju osteoartritisa koljena
(Diet therapy in treating osteoarthritis of the knee)
Autori
Martinis, Irena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Novosti u liječenju osteoartritisa koljena
/ - , 2018, 101-105
Skup
Poslijediplomski tečaj stalnog medicinskog usavršavanja I.kategorije, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 04.10.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
debljina ; dijetoterapija ; osteoartritis koljena
(obesity ; diet therapy ; osteoarthritis of the knee)
Sažetak
Genetska predispozicija i starija životna dob čine podlogu, dok na razvoj ostoeartritisa (OA) koljena utječe debljina putem povećanog opterećenja na zglob i uslijed povećane produkcije adipocitokina. Ispitanici s bolnim OA koljena imali su veći indeks tjelesne mase (ITM) 30, 4 kg/m2 u odnosu na ispitanike bez prisutnih simptoma. Kumulativno izlaganje većoj težini tijekom mladosti ima važnu ulogu u razvoju OA. Istraživanja su pokazala da je povećanje ITM-a kroz 10 godina povezano sa strukturalnim promjenama zglobne hrskavice koljena. AAOS ( American Academy of Orthopaedic Surgeons) smjernice preporučuju redukciju tjelesne mase kod OA-a koljena kada je ITM > 25 kg/m2 uz naglasak da kombinacija dijete i vježbi daje bolje rezultate nego svaka intervencija pojedinačno. NICE (National Institute for Health and Care Excellence) smjernice preporučuju smanjenje tjelesne mase koja uz vježbu predstavlja ključni dio nefarmakološkog liječenja osteoartritisa . Istraživanja iz područja nutricionizma nastoje rasvijetliti koje su mogućnosti liječenja zglobne hrskavice tj. na molekularnoj razini utjecati na medijatore upale bioaktivnim komponentama iz hrane. Pregledni radovi (in vitro i na pokusnim životinjama) prikazuju mehanizme utjecaja bioaktivnih komponenata, polifenola na: obnovu i regeneraciju hrskavice, smanjenje otpuštanja citokina IL -1β i TNFα, interleukina IL- 8, IL-6, inhibiciju proteinaza te smanjenje upalnih medijatora bitnih za patogenezu OA. Istražen je povoljni utjecaj polifenola: kurkumina (kurkuma), epigalokatehin galata - EGCG( zeleni čaj), resveratrola (koža grožđa, bobičasto voće, kikiriki), nobiletina (citrusno voće) te tanina i punikalagina (nar) na OA. S druge strane, studije koje su pratile utjecaj mediteranske prehrane na OA dokazale su smanjenje biomarkera degradacije zglobne hrskavice te manju prevalenciju OA koljena u osoba koje su konzumirale navedenu prehranu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)