Pregled bibliografske jedinice broj: 1006521
Izazovi kliničkog dijetetičara u primjeni dijetoterapije: što ako bolesnik smatra da nema problema s debljinom?
Izazovi kliničkog dijetetičara u primjeni dijetoterapije: što ako bolesnik smatra da nema problema s debljinom? // 7th Croatian Congress of Obesity : Book of Abstract
Opatija, Hrvatska, 2018. str. 20-20 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1006521 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izazovi kliničkog dijetetičara u primjeni dijetoterapije: što ako bolesnik smatra da nema problema s debljinom?
(Challenges of a clinical dietitian in diet therapy: what if patients don't think they have a weight problem?)
Autori
Martinis, Irena ; Lasić, Mirna ; Matijaca, Ana ; Režić, Tanja ; Rahelić, Dario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
7th Croatian Congress of Obesity : Book of Abstract
/ - , 2018, 20-20
Skup
Croatian Congress of Obesity (7 ; 2018)
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 26.04.2018. - 29.04.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
debljina ; dijetoterapija, redukcijska dijeta
(obesity, diet therapy, low calorie diet)
Sažetak
Opservacijske i intervencijske studije pokazuju impresivne rezultate u liječenju debljine sa smjernicama o sastavu dijeta za mršavljenje te učinku na zdravlje i tjelesnu masu. Sudionici studija su motivirani ispitanici koji su uglavnom samoinicijativno potražili pomoć u redukciji tjelesne mase. Međutim, što ako bolesnik smatra de nema problem sa tjelesnom masom, odnosno na specijalistički pregled je došao zbog kardiovaskularnih bolesti, bolesti lokomotornog sustava ili bolesti štitnjače, a ne debljine? Cilj rada: prikazati pristup i nutritivnu procjenu bolesnika koji nisu motivirani za redukciju tjelesne mase. Materijali i metode rada: U radu je prikazano 80 pretilih bolesnika (30 žena i 50 muškaraca), dobi 55±4 godina, ITM 36, 3±5, 5 kg/m2, tjelesne mase 100, 55±20, 5 kg, opsega struka 105, 72±5, 7cm, normalnog ili blago povišeno, lipidnog profila, HbA1c<6, 5% upućenih u savjetovalište za prehranu na redukciju tjelesne mase zbog pridružene bolesti. Procijenjene su: prehrambene navike (FFQ upitnik), nutritivni status (antropometrijska mjerenja biolelektričnom impedancijom) i biokemijski parametri te motiviranost bolesnika za redukciju tjelesne mase. Rezultati: 50 % bolesnika smatra da nema „veliki problem“ s tjelesnom masom. 70% bolesnika nakon mjerenja na bioelektričnoj impedanciji pokazuje veću motiviranost za redukciju u odnosu nakon mjerenja na standardnoj vagi. Bolesnici imaju loše prehrambene navike ; ne doručkuje 20 % bolesnika, 60 % bolesnika konzumira brzi obrok (sendvič ili pekarski proizvod) kao glavni obrok. 70 % pokazuje bolju suradljivost u edukaciji ukoliko im se preporučuje dijetoterapija primarne bolesti (osteoartritis, hipertenzija, giht i sl.) u odnosu na redukcijsku dijetu. Zaključak: Suočavanje bolesnika sa sastavom tijela i utjecaja debljine na njihovu primarnu bolest te korištenje termina dijetoterapija, a ne redukcijska dijeta, potiče nemotiviranog bolesnika na promjenu načina života u svrhu unapređenja zdravlja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Klinička bolnica "Dubrava"