Pregled bibliografske jedinice broj: 1006265
Kinetika adsorpcije polifenola jabuke na ß-glukanu
Kinetika adsorpcije polifenola jabuke na ß-glukanu, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1006265 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kinetika adsorpcije polifenola jabuke na ß-glukanu
(Kinetics of Adsorption of Apple Polyphenols onto ß-glucan)
Autori
Gabriela Perković
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
11.06
Godina
2019
Stranica
33
Mentor
Jakobek Barron, Lidija
Ključne riječi
polifenoli ; jabuka ; beta-glukan ; adsorpcija ; kinetika ; pseudo-prvi red ; pseudo-drugi red
(polyphenols ; apple ; beta-glucan ; adsorption ; kinetics ; pseudo-first order ; pseudo-second order)
Sažetak
Zadatak ovog rada bio je provesti kinetičko istraživanje procesa adsorpcije polifenola iz kore i mesa jabuke na ß-glukanu. Polifenoli su ekstrahirani iz mesa i kore jabuke pomoću ultrazvučne ekstrakcije, a identificirani reverzno-faznom visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (RP-HPLC). Proveden je proces adsorpcije unutar različitih vremenskih perioda, a koncentracija polifenola prije (co) i nakon adsorpcije određena je RP-HPLC metodom (ce). Izračunata je količina adsorbiranih polifenola po masi adsorbensa u svakom vremenskom periodu (qt) te ravnoteži (qe, eksperimentalno). Dobiveni eksperimentalni podaci (qe, eksperimentalno, qt, t) modelirani su linearnim jednadžbama pseudo-prvog i pseudo- drugog reda i dobivene su konstante brzine reakcije (k1 i k2) te qe modela (qe, model). Prema r2, kinetika adsorpcije polifenola iz kore jabuke može se općenito bolje opisati reakcijama pseudo-drugog reda. Izuzetak su dihidrokalkoni i (-)-epikatehin. Osim toga, u usporedbi vrijednosti qe, eksperimentalno i qe, model, može se vidjeti da vrijednosti qe pseudo-drugog reda bolje odgovaraju qe, eksperimentalno. Za opisivanje kinetike adsorpcije polifenola mesa jabuke (fenolne kiseline) na ß-glukanu, jednadžbe pseudo-prvog i pseudo-drugog reda nisu bile zadovoljavajuće.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Interdisciplinarne prirodne znanosti, Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-6777 - Utjecaj prehrambenih vlakana na bioraspoloživost polifenola istraživanjem adsorpcije i simuliranih probavnih procesa, in vitro (BIO-POLIFENOL) (Jakobek Barron, Lidija, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Lidija Jakobek Barron
(mentor)